NAKON OTKAZA, BIVŠE RADNICE „DREKSLMAJERA” ŽELE PRAVDU U SUDSKIM SPOROVIMA

Traže zarađeno, u proizvodnju „ni u ludilu”

  • Nemcima je predstavljeno kao da je posao u halama milina. Kada oni dođu u kontrolu, sve je super – kaže jedna od radnica fabrike automobilskih delova u industrijskoj zoni

Posle šest godina rada, jednog dana, u aprilu 2013. godine, pozvali su me u kancelariju i rekli da su mi, pošto nisam bila na poslu, poslali rešenje o otkazu na kućnu adresu. Najgore je to što sam tada bila na poslu, kao i svi koji su dobili otkaz tog dana. Ali oni su me ubeđivali u suprotno.
Ovako svoju priču o radu u fabrici automobilskih kablova „Drekslmajer” počinje Dragica Majkić (52) iz Ečke, koja je posle 33 godine radnog staža ostala bez posla. Ona je podnela i tužbu protiv fabrike i traži da joj se nadoknadi prekovremeni rad i rad po smenama, koji – kako kaže – ni njoj, kao ni mnogim drugim radnicima, nije isplaćen.
– U halama nema ventilacije. Nema ni vode za piće, jer su je sklonili dalje od traka. U jednom periodu ni hitna pomoć nije htela da dolazi jer je previše često bilo poziva zbog padanja u nesvest i drugih tegoba – nastavlja Dragica, koja dodaje da firma ima klima uređaje, ali da je unutra zagušljivo jer se oni uključuju „samo kada dođu Nemci”.

Suzana Kokavski
Opširnije u štampanom izdanju