NAKON TRI DECENIJE NESTAJE PREDUZEĆE „MERING” DOO

Dužnici ih odveli u stečaj

Posle sedam godina okončan je stečaj nad zrenjaninskom firmom „Mering” d.o.o, koja je nekada bila lider u oblasti regulacije i merenja. Završno ročište, na predlog stečajne upravnice Dragice Arsić, održano je 11. oktobra u Privrednom sudu u Zrenjaninu, kada je status predmeta rešen.
Podsetimo, proces je pokrenut februara 2015. godine, na inicijativu „Raifaizen banke”. Podaci iz završnog računa i izveštaja pokazuju da prilikom otvaranja stečaja na računu „Meringa” nije bilo sredstva. Proglašenjem bankrota utvrđena su potraživanja, započet je postupak procene vrednosti imovine i njeno unovčavanje. Ukupna stečajna masa do zaključenja procesa iznosila je 56,3 miliona dinara.
Od prodaje nepokretne imovine ostvaren je priliv od 29 miliona dinara. Tri garaže u ulici Despota Stefana Lazarevića, koje su date u zakup po ceni od 20 evra mesečno za jednu, metodom javnog nadmetanja prodate su u decembru 2015. godine. Po početnoj ceni od 239 hiljada dinara (50 odsto od procenjene vrednosti) kupili su ih Nebojša Velimirov iz Melenaca i Marko Obradović iz Zrenjanina, a za 249 hiljada (52 posto od procenjene vrednosti) Zrenjaninac Dragan Ribar.

Tri godine kasnije poslovni objekat u izgradnji na uglu Nemanjine ulice i Bulevara Milutina Milankovića prodat je za 28,3 miliona dinara, takođe po početnoj ceni. Kupac je firma „Agrorit” d.o.o. iz Melenaca, koja je platila 70 odsto manji iznos u odnosu na procenjenu vrednost nekretnine.
Oročavanjem sredstava kod banke ostvaren je priliv od 11,9 miliona dinara, a od iznajmljivanja prostora 105 hiljada. Najveći dužnik „Meringa” bila je Frabrika šećera „Bijeljina” od koje je naplaćena svega četvrtina potraživanja, odnosno 11,4 miliona dinara, a ostao je dug od 33,3 miliona.
U toku postupka unovčena je celokupna imovina „Meringa”. Nakon isplate dela obeveze od 44,6 miliona, koja je postojala prema razlučnom poveriocu, utvrđena su potraživanja stečajnih poverilaca od 59,5 miliona. Glavnom i završnom deobom stečajne mase u potpunosti su isplaćeni poverioci prvog i drugog reda. Oni trećeg reda naplatili su svega 15,9 odsto, a preostao je dug od 48,9 miliona dinara. Za poverioce četvrtog reda namirenja duga nije bilo, te su ostali „kratki” za više od 900 hiljada dinara.
Iz stečajne mase plaćeni su troškovi stečajnog postupka i obaveze u iznosu od 20,1 milion dinara, namiren je razlučni poverilac – 26,2 miliona dinara i isplaćeni stečajni poverioci – 9,6 miliona.
Za nastale troškove postupka i obaveze stečajne mase izdvojeno je 8,6 miliona, bez troškova platnog prometa. Između ostalog, za knjigovodstvene usluge odvojeno je 448 hiljada dinara. Troškovi preliminarne nagrade stečajnog upravnika su 2,3 miliona dinara, a naknada za pravnog zastupnika, za kog je imenovana Biljana Prijić, iznosila je 244 hiljade dinara. U toku postupka naplaćen je deo potraživanja i prodata imovina „Meringa”. Glavnom i završnom deobom stečajne mase delimično su namireni poverioci, ali je prema njima iza Društva ostao dug 49,8 miliona dinara.

J. Šormaz

  • PROBLEMI POČELI 2010. GODINE
    Firma „Mering” d.o.o. osnovana je 1990. godine. Bavila se merenjem i regulacijom, automatskim upravljanjem i nadzorom, procenom ulaganja, projektovanjem, tehničkim rešenjima i izradom aplikativnih softvera. Tokom poslednje decenije aktivnost je bila usmerena na primeni rešenja u naftnoj industriji i u oblasti termoenergetike.
    Problemi u poslovanju nastali su 2010. godine, pre svega zbog nemogućnosti naplate potraživanja od velikih kupaca, zbog čega nisu mogli da izmire dospele obaveze. Račun je u blokadi od 2012. godine kada je preduzeće ostalo bez poslova, radne snage i posluje sa gubitkom. Stečaj je otvoren 10. februara 2015. godine.