ZRENJANINKA ANA VASIČIN U KULTURNOJ MISIJI „KNJIGA NA DAR”

Iz srca Banata – most do nove čitalačke publike

U oktobru, mesecu knjige, kultura i književnost spojile su Vrnjačku Banju i Zrenjanin. I to zahvaljujući našoj sugrađanki Ani Vasičin koja je prošle godine obležila četiri decenije humanitarnog rada. Po struci inženjerka, po vokaciji humanitarka, organizovala je veliki broj akcija za pomoć ljudima u nevolji. Objavila je 12 knjiga, sarađivala u ekološkim časopisima, volontirala, nastojeći da u srca ljudi usadi solidarnost, učeći ih zdravom životu.
Ana je iz velike ljubavi prema svom gradu, Vrnjačkoj Banji i pisanoj reči, deset meseci sama prikupljala i u Narodnu biblioteku „Dr Dušan Radić”, krajem septembra odnela 300 knjiga zrenjaninskih autora i koautora. Uručila ih je direktoru te ustanove Dejanu Lučiću.

Od romana do stručnih publikacija
– Nije slučajno što sam baš Vrnjačku Banju izabrala da ovako nešto uradim. Ona ima posebno poglavlje u mom životu i uvek joj se sa posebnom emocijom vraćam – priča Ana.
– Bajkovito okruženje, raskošna lepota i posebna energija ovog mesta osvaja svakog, pa je tako osvojila i mene. Zamak kulture „Radovan Beli Marković” i biblioteka su moje nezaobilazne stanice. Tako sam saznala da naši, zrenjaninski pisci nisu tu zastupljeni. I, rodila se ideja o prikupljanju literature. Najpre sam zamislila 100 knjiga – simbolično za stogodišnjicu ustanove, ali je broj naslova stalno rastao i tako se utrostručio.
Direktor Biblioteke Dejan Lučić zahvalio je našoj sugrađanki na trudu i želji da bibliotečki fond od 50.000 knjiga, obogati naslovima zrenjaninskih autora, kao i svima koji su doprineli da se to i ostvari. Ana Vasičin je izrazila uverenje da će knjige koje su stigle iz srca Banata naći put do šire čitalačke publike.

– Godinama sam pratila puls kulture našeg grada i znam da je ponuda značajna i bogata. Olakšavajuća okolnost bila je i ta što lično poznajem većinu autora. Radi se o vrednim delima, izuzetnih, afirmisanih i višestruko nagrađivanih autora svih žanrova, od romana, zbirki poezije za decu i odrasle, eseja, proze, aforizama, o avangardnoj i urbanoj književnosti, putopisima, stručnim knjigama, zbornicima radova, časopisima, publikacijama, mogografijama. U pitanju su stvaraoci koji su svojim životom i delima oblikovali sebe i svoj grad, različitog životnog doba, oni koji više nisu sa nama… A svi oni su ostavili otisak svoje duše na papiru…

Posvećenost gradu i njegovim vrednostima
Ana Vasičin kaže da su to biseri koji koji govore o gradu koji će na ovaj način, vrednom donacijom, pročitati i zaljubljenici u lepu reč i u Vrnjačkoj Banji, u kutku koji je posvećen zrenjaninskim stvaraocima.
Naša sagovornica ističe da je imala privilegiju i čast da poseti mnoge od autora, kao i da ode u dvadesetak institucija i udruženja koji su se priključili akciji. Najemotivniji susreti za nju su bili oni sa nekoliko nastarijih autora. Jedan od njih je dr Dobrivoje Paunović, naš poznati oftalmolog u penziji.
– Drago mi je što sam ove knjige koje su pisane sa mnogo ljubavi i autorskog dostojanstva, uspela da prikupim. Ako je kultura ta koja gradi mostove, ako je knjiga ta koja nas oplemenjuje i obogaćuje, onda smo svi zajedno uspeli u ovoj misiji – naglasila je Ana Vasičin.

M. Bečejac

  • DARODAVCI
    Među darovanim knjigama su i one čiji su autori Todor Manojlović, Milan Tutorov, Vojislav Despotov, najstariji Dobrivoje Paunović (93), Dejan Bošnjak (89) i Stojanka Milin (85), kao i mladi stvaraoci. Ana Vasičin je do sada poklonila 10.000 knjiga ustanovama, školskim bibliotekama, istorijskim arhivima…