NAŠ SUGRAĐANIN MIODRAG TATIĆ PRVAK VETERANSKOG TENISA U VOJVODINI

Loptica i reket ispunjavaju život

Mnogo mojih vršnjaka koji imaju šezdesetak godina misli da treba da sedimo kod kuće i zabavljamo se mozgalicama i društvenim igrama, što nauka opovrgava. Zapravo, mi treba da vežbamo i da imamo aktivan društveni život – a meni je tenis objedinio te dve stvari. Fantastično je svakoga dana učiti nešto novo u ovim godinama. To iščekivanje, radost i zahvalnost, nešto je nezamenljivo – poručio je Džerald Marzerati, nekadašnji urednik nedeljnog magazina „Njujork tajms”, koji je u svojoj šezdesetoj godini počeo da igra tenis i da se takmiči, a to je opisao u svojoj knjizi „Kasno ka lopti”(Late to the ball).
Naš sugrađanin Miodrag Tatić je nešto ranije počeo da se bavi tenisom, ali se tek nedavno, u svojoj šestoj deceniji, ozbiljnije zainteresovao za ovaj sport, a počeo je i da se takmiči na turnirima. Prošlu godinu je završio kao najbolje rangirani teniser u Vojvodini u kategoriji od 55 godina, i za to je dobio priznanje Teniskog saveza Vojvodine. Nedavno je osvojio i veteransko pokrajinsko prvenstvo u konkurenciji 55 plus.
– Tenis igram petnaestak godina, a poslednje tri sezone se takmičim. Ispunjava me to, čak mogu reći da sam zaražen tenisom, jedva čekam subotu da odem na neki turnir i vidim prijatelje – priča Miodrag Tatić, poznatiji kao Tale i dodaje: – U početku nisam imao zapažene rezultate. Prošle godine cilj mi je bio da se plasiram na jedno od prva tri mesta na rang listi. Popravio sam formu, „krenulo me je” na takmičenjima i počeo sam da osvajam titule. Od 20 turnira u protekloj sezoni pobedio sam na 11 i odigrao još tri finala – kaže naš sagovornik.


Ono što je Miodraga Tatića privuklo i zadržalo u tenisu jeste druženje, fizička aktivnost i lepota igre. Zato mu nije teško da tokom sezone trenira svako veče najmanje sat vremena sa prijateljima na „Galebu”, a da vikendom putuje na turnire u Sombor, Suboticu, Sremsku Mitrovicu, Vrbas…
– Lepo je druženje, što je, osim dobrobiti za zdravlje, upravo i svrha veteranskog tenisa. Imam prijatelje iz cele Vojvodine, a na turnirima su često i veterani iz Mađarske, Rumunije, Crne Gore, Hrvatske… Ima nas iz različitih profesija, pa se osim druženja, ponekad sklapaju i poslovi. Tenisom održavam kondiciju, doziram koliko ću da treniram. Bitno je da se lepo osećam, ništa ne forsiram. Ponekad je na turnirima malo naporno jer često za jedan dan odigramo i po pet-šest mečeva, što uopšte nije lako kada se uzme u obzir da imamo 50, 60 godina – zaključuje najbolji teniser Vojvodine u svojoj kategoriji.

 

 

  • U NJUJORKU I NA VIMBLDONU
    Miodrag Tatić redovno prati tenis, a imao je prilike i da putuje na neke od najvećih turnira.
    – Na „Jues openu” sam 2016. godine pratio Đokovića. Bio sam i na Vimbldonu, a želja mi je da odem na Australijen open. Ne može da se poredi gledanje tenisa na televiziji i uživo. Na meču Kevin Anderson – Endi Mari u Njujorku sedeo sam u prvom redu i video kako najbolji igrači serviraju i udaraju forhend ili bekhend – kaže Tatić.

 

  • DEVET KATEGORIJA VETERANA
    U registru Teniskih veterana Srbije ima oko 1.300 igrača i igračica. Svaki državljanin Srbije koji u kalendarskoj godini puni 25 godina, bez obzira na pol, može da se registruje i učestvuje na nacionalnom prvenstvu Teniskih veterana Srbije (sa izuzetkom VTA i ATP igrača). Takmičari su raspoređeni u devet kategorija – od prve u kojoj igraju bivši profesionalni igrači, do devete gde su teniseri stariji od 65 godina.

M. MARIČIĆ