NAŠA TEMA: DA LI JE PIROTEHNIKA ZABAVA ILI OPASNOST ZA CELO DRUŠTVO

Bučna razbibriga ugrožava ljude i životinje

Januar su obeležili novogodišnji i božićni praznici koji nisu mogli da prođu bez upotrebe pirotehničkih sredstava. Postavlja se pitanje kako petarde utiču na ljude i životinje i u kojoj meri. Naravno, upitna je i cena. Ono što je poznato jeste da petarde mogu da prouzrokuju značajne povrede. Povodom toga smo kontaktirali sa zrenjaninskom bolnicom „Đorđe Joanović” i dr Marijom Tuškan. Ona je specijalista opšte hirurgije.
– Svake godine oko novogodišnjih praznika imamo masovnu upotrebu pirotehničkih sredstava, petardi, raketa i vatrometa. Nažalost, posledično dolazi do povreda onih koji ih koriste ili slučajnih prolaznika – navodi doktorka Tuškan.
Naša sagovornica je rekla da povređenih ima u svim starosnim kategorijama i potvrdila da su najčešći pacijenti adolescenti koji najviše i koriste pirotehniku. Dodala je da su oni manje oprezni od odraslih. Takođe, češće bivaju povređeni članovi muške populacije.
Na pitanje sa kakvim vrstama povreda se pacijenti najviše javljaju, dr Tuškan kaže da one po težini mogu biti razne.
– Ozlede variraju od lakih i površnih do teških sa trajnim posledicama. Najčešće nastaju na rukama, prvenstveno šakama, potom na glavi i licu. Obično se radi o opekotinama kože. Mogu biti spaljene trepavice, obrve, kosa, ali i bezazlene ogrebotine pa i amputacija prstiju, nekad i cele šake – ističe dr Marija Tuškan.
Ove godine na Odeljenju za zbrinjavanje i prijem urgentnih stanja javio se samo jedan pacijent sa lakšim povredama koje su uspešno sanirane.

CENE ZA VATROMET I DO 200 EVRA
Pošto je upotreba petardi veoma rasprostranjena, nije zanemarljivo ni to koliko novca se izdavaja za ovu zabavu.
– Cena kutije petardi se kreće od 200 do 500 dinara. Najjeftiniji vatromet može da se pronađe za 400, a najskuplji i za 24.000 dinara – rekli su nam iz prodavnice koja prodaje pirotehniku.
Ono što je značajno jeste da radnje ovog tipa rade od sredine decembra do sredine januara i da su najviše posla imali 31. decembra.
Zanimalo nas je koliko su proverene petarde na našem tržištu i da li se kontroliše njihova prodaja.
– Petarde treba da imaju atest da bi mogle da se prodaju i koriste. Da bi neko uopšte mogao da ih stavi u promet potrebno je da ispuni određene zahteve i rigorozne kontrole. Postoji propisana jačina koju mogu da imaju. Ona zavisi od količine punjenja – ističe prodavac pirotehničkih sredstava.
Mnoge zanima kojoj starosnoj grupi pripadaju kupci.
– Vatromete kupuju odrasli, a petarde deca jer je njima to zanimljivije. S godinama se petarde sve manje kupuju, a više vatrometi što je donekle i dobro – ističu iz ovog objekta.
Iako je poznato da deca tj. maloletnici ne smeju da kupuju niti koriste petarde oni to čine. Interesovalo nas je šta o tome misle prodavci.
– Problem je što ih deca ne upotrebljavaju po propisima. Stavljaju zapaljenu petardu ispod šerpe da bi se jače čula. Otvaraju i presipaju barut iz jedne u drugu da bi dobili jednu veliku. Takođe, prave niz od više njih jer je tada pucanj jači i duže traje – ističe naš sagovornik.
On dodaje da, kada nastane problem, tada prodavac postaje krivac, jer je to prodao. Smatra da to nije u redu. Napominje da bi roditelji trebalo više računa da povedu o tome.

APEL KOMUNALACA PRED PRAZNIKE
Potražili smo mišljenje Komunalne milicije i pitali ih šta predstavlja najveći problem i da li je bilo prijava sugrađana.
– Uvek pred praznike apelujemo na građane da ne koriste pirotehnička sredstva, uključujući i petarde. Najveći problemi su bili u urbanijim delovima grada, kada se petarda ili neka druga naprava koristi u stambenim blokovim i to je izazivalo višestruko veću buku nego na otvorenom. Naročito se odražava na ugrožene kategorije stanovništva, srčane bolesnike, starije ljude, decu i životinje – kaže Nemanja Malinić, načelnik Komunalne milicije.
Ističe da su tokom novogodišnjih i božićnih praznika imali 28 prijava građana za korišćenje pirotehničkih sredstava.
Na pitanje u kojim situacijama komunalna policija stupa na dužnost, Malinić je naveo da reaguju na pozive sugrađana u slučajevima kada se pirotehnika koristi u hodnicima stambenih zgrada i javnim objektima.
Pošto je poznato da su maloletnici ti koji rukuju petardama, zanimalo nas je na koji način su pokušavali da to spreče.
– Mi smo patrolnom aktivnošću preventivno delovali i upozoravali, uglavnom maloletna lica, da ne koriste petarde i druga pirotehnička sredstva. Nijedno lice nismo zatekli u nelegalnoj prodaji pirotehnike – ističe Malinić.

LJUBIMCI U POTRAZI ZA SKLONIŠTEM
Buka loše utiče ne samo na ljude nego i na životinje. U razgovoru sa veterinarkom dr Ksenijom Blagojević Kereši iz „Veterine Dimić” smo saznali kako su celu ovu okolnost preživeli kućni ljubimci.
– Većina životinja se tokom novogodišnjih praznika plaši petardi o čemu svedoče njihovi vlasnici. Oni pokušavaju da pronađu skrovište kako bi bezbrižnije prebrodili tu situaciju – naglasila je veterinarka i dodala da obično takvo ponašanje četvoronožnih pacijenata proistekne iz straha. Povuku se na neko tamno mesto, u kućicu, iza fotelje, ispod trpezarijskog stola ili pokušaju da dopru najbliže do svog vlasnika.

REAKCIJE BURNE
Ono što je značajno jeste reakcija životinja, pre svega pasa na buku koja nastane prilkom bacanja petardi.
– Manja grupa pasa veoma burno reaguje više dana pre i nakon praznika. U tim prilikama pokazuju vidljive simptome anksioznosti, straha, drhte, cvile, odbijaju da jedu, postaju nadraženi, uznemireni i ne reaguju na utehe svojih brižnih vlasnika. Takvo ponašanje se javlja kod svih rasa i uzrasta pasa – kaže Blagojević Kereši.
Među životinjama takođe postoje određene grupe pasa na koje to veoma loše utiče.
– Posebno su ugrožene životinje koji imaju većih srčanih i plućnih problema, poput onih koji imaju srčanog crva. Takođe, u lošojoj su poziciji ljubimci sa epilepsijom i sličnim neurološkim problemima – ističe veterinarka.
Naglašava da postoje sredstva za smirivanje kada se radi o psima, u vidu biljnih suplemenata, ali njihov efekat nije toliko jak kao strah i panika.

M. Solarov

 

  • KAŽNJAVANJE – PO DŽEPU
    Zakonom o javnom redu i miru propisana je novčana kazna u iznosu od 50.000 do 100.000 dinara ili rad u javnom interesu od 40 do 120 časova za prekršaj kojim se paljenjem pirotehničkih proizvoda narušava javni red i mir i ugrožava sigurnost građana. Ukoliko se ovaj prekršaj izvrši u grupi od tri i više lica, propisana je kazna zatvora od 30 do 60 dana.