NAŠA TEMA: KAKO JE STARTOVALA ŠKOLSKA GODINA, DA LI IMA ZARAŽENIH I KOJE MERE ZAŠTITE SPROVODE ŠKOLE

U svim školama u Okrugu se nastava odvija u učionicama

I pored striktnih uputstava koje je pripremilo Ministarstvo prosvete i Uredbe koju je donela Vlada Republike Srbije, a tiče se mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti, korona je i dalje prisutna u učionicama. Nove odredbe se sprovode u odnosu na aktuelnu situaciju u svakoj školi.
Prema poslednjem izveštaju dostupnom na sajtu Ministarstva prosvete, na teritoriji Srednjobanatskog okruga ove nedelje nema škola koje su prešle na kombinovani ili onlajn model, dakle nastava se odvija neposredno u učionicama. Ima pojedinačnih primera zaražavanja, a zdravstveno stanje učenika po školama na dnevnom nivou evidentira Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera, koji i odlučuje o eventualnoj promeni načina funkcionisanja.
Odluka o modelu organizacije donosi se na osnovu sagledavanja karakteristika i širenja epidemije i obuhvata vakcinacijom, prema proceni teritorijalno nadležnog zavoda za javno zdravlje i mogućnosti škole da primeni propisane preventivne mere.

Tečni sapun i ubrusi u svakoj učionici
O promeni organizacije obrazovne ustanove će obaveštavati učenike, roditelje, odnosno druge zakonske zastupnike i zaposlene petkom, najkasnije do 12 časova.
– Obrazovno-vaspitni rad u Osnovnoj školi „Đura Jakšić”, kao i u svim školama na teritoriji Grada Zrenjanin, započet je prema prvom modelu, što znači da se nastava realizuje za sve učenike neposredno u školi, gde đaci ne menjaju učionicu, uz trajanje časa od 45 minuta, i poštovanje svih donetih mera sprečavanja unošenja i prenošenja kovid-19 – kaže Vesna Sakelšek, direktorka škole.
To znači, navodi ona, doslednu i ispravnu upotrebu maski u prostoru ustanove (učenika i zaposlenih), fizičku distancu prema mogućnostima škole (može i manja od metra), higijenu ruku i respiratornu higijenu, čišćenje i dezinfekciju prostora u celini i uspostavljena saradnja sa nadležnom zdravstvenom službom, a posebno sa institutom – Zavodom za javno zdravlje.
Kada je reč o pripremljenosti za rad u pogledu zdravstveno-higijenskih uslova, ova škola je, uz pomoć Grada Zrenjanina, obezbedila dovoljnu količinu dezinfekcionih sredstava kako za održavanje prostorija, tako i za ličnu higijenu.
– U svakoj učionici postoje: tečni sapun za pranje ruku, papirni ubrusi , dezinfekciono sredstvo za ruke. Sanitarni čvorovi su opremljeni svim potrebnim sredstvima za ličnu higijenu. Na ulasku u školu je dezobarijera. Grad Zrenjanin je obezbedio i dovoljnu količinu zaštitnih maski. Napravljene su ček liste za pomoćno osoblje koje sadrže dinamiku čišćenja, provetravanja i dezinfikovanja svih prostorija u školi – naglašava Sakelšek.

Posebna pažnja bezbednosti tzv. puta hrane
Prilikom organizacije ishrane, u ovoj školi primenjuju sve zdravstveno-higijenske mere zaštite u toku prijema i serviranja hrane. U skladu sa merama zaštite zdravlja svi koji učestvuju u procesu prijema i serviranja hrane dužni su da se pridržavaju mera zaštite. Škola mora da obezbedi najviši nivo higijene prostorija u kojima se hrana servira kao i prethodnu dezinfekciju svih prostorija koje pripadaju tzv. putu kretanja hrane.
– Za ishranu dece iz produženog boravka se koristiti školska trpezarija, pri čemu će se voditi računa o broju učenika koji istovremeno borave u njoj kao i o njihovoj uzajamnoj udaljenosti od najmanje jednog metra u svakom pravcu. Svako odeljenje će za vreme odmora užinu jesti u učionici. Obavezno je pranje i dezinfekcija ruku pre jela. Razmena hrane i pribora među učenicima nije dozvoljena, sa čime će se blagovremeno i na odgovarajući način upoznati učenici koji koriste uslugu boravka – navodi se u uputstvu OŠ „Đura Jakšić”.
Dezinfekcija obuće i ruku pa u – učionice
– Zadovoljstvo je posle godinu i po dana ponovo krenuti sa redovnom nastavom i časovima od 45 minuta.Nastavnicima i učenicima ova promena mnogo znači u pozitivnom smislu. Velika je razlika u usvajanju znanja i veština putem interneta, i žive reči u učionicama ili kabinetima. Nemerljiv je uticaj škole na socijalizaciju učenika i njihovo uključivanje u društveni život – ističe Vladimir Popov, direktor Srednje poljoprivredne škole .


Ova obrazovna institucija sprovodi sve mere koje je propisalo nadležno Ministarstvo. Tako u školu mogu da uđu samo učenici i zaposleni uz obavezno nošenje zaštitnih maski. Prilikom ulaska obavezna je dezinfekcija obuće i ruku. U objekat mogu ući samo najavljeni, naglašava Vladimir Popov, oni kojima je potvrđena, odnosno odobrena poseta (roditelji, majstori održavanja, komunalne službe…).
– Zbog velike površine učionica i kabineta ispunjavamo sve uslove za držanje propisane distance između učenika. Škola raspolaže prostorom od oko 4.200 metara kvadratnih grejne površine . Osoblje obavlja redovnu dezinfekciju svih prostorija, više puta dnevno. Posebna pažnja se obraća na čišćenje klupa, toaleta, kvaka na vratima odeljenja…
Sredstva za dezinfekciju prostora obezbeđuje Grad Zrenjanin i od početka pandemije do dana današnjeg nije bilo problema sa njihovom nabavkom. Pohvalio bih profesionalni odnos svih zaposlenih u Srednjoj poljoprivrednoj školi, kao i svih odgovornih službi Grada Zrenjanina prema obavezama proisteklih na osnovu propisanih mera u pandemiji virusa kovid – 19- rekao je Vladimir Popov.

  • ODLUKE TIMA
    Tim je doneo odluku o neophodnosti upotrebe zaštitnih maski za sve zaposlene, uključujući i osobe koje su potpuno vakcinisane protiv kovida 19 i osobe koje su preležale ovu zaraznu bolest. Preporučuje korišćenje zaštitnih maski za sve učenike i sve vreme boravka u školi.
    Izuzetno, kada đak iz zdravstvenih razloga ne može da nosi masku zbog kontraindikacija, potrebno je organizovati rad tako da ovaj učenik boravi u školskom prostoru bez maske, tada je potrebno povećati fizičku distancu sa drugim učenicima i zaposlenima i pojačati primenu svih mera zaštite (deznfekcija ruku, čišćenje i dezinfekcija nastavnih sredstava i prostora). Ovaj izuzetak moguće je primeniti na zahtev roditelja, a potrebno je i da se priloži mišljenje lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine i to, po pravilu, u školi za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

 

  • UČENJE ONLAJN U NOVOJ CRNJI
    Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada (kombinovana nastava ) primenjuje se od 20. septembra u srednjim školama na teritoriji 45 lokalnih samouprava, u osnovnim školama u devet mesta. Treći model – onlajn nastava na snazi je u osam srednjih škola. Među opštinama koja je u prethodnoj nedelji prešla na onlajn nastavu je i Nova Crnja.
    – Srednja škola „Đura Jakšić” u Srpskoj Crnji od 13. septembra sprovodi onlajn nastavu – kaže direktor Najdan Stojičić.- To je 210 učenika. Obrazujemo tri smera – gimnaziju, ekonomske tehničare i trgovce. Imamo iskustva sa onjaln časovima, tako da sve redovno funkcioniše

M. Bečejac