NASTAVAK PREKOGRANIČNIH AKTIVNOSTI NA POVEZIVANЈU BANATA: Postavljanje 280 solarnih svetiljki

Projekat pod nazivom „Unapređenje povezanosti Banata 2” (eng. „Improvement of Banat Connectivity 2 – IBC2”), koji se realizuje u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, započet avgusta prošle godine, predstavlja nastavak završenog i uspešno realizovanog projekta „Unapređenje povezanosti Banata”. Realizuje ga konzorcijum predvođen Javnim preduzećem „Putevi Srbije”, kao vodećim partnerom, i Opštinom Žombolj, Gradom Kikindom i Regionalnim centrom za društveno-ekonomski razvoj – Banat.
U prethodno završenom projektu, rekonstruisan je deo državnih puteva sa obe strane granice koji vode do graničnog prelaza Nakovo – Lunga, dok su modernizacijom i opremanjem samog graničnog prelaza sa srpske strane stvoreni neophodni tehnički i bezbednosno–kontrolni uslovi za dugoočekivani dvadesetčetvoročasovni rad i promet autobusa i teretnih vozila veće nosivosti. Takođe, izgrađena je dvosmerna biciklistička staza od Kikinde do graničnog prelaza Nakovo.
Projekat IBC2 traje 24 meseca i podrazumeva niz aktivnosti koje imaju za cilj dalje približavanje ljudi, zajednica i ekonomskih aktera kao i dalje unapređenje povezanosti u pograničnoj oblasti, kroz poboljšanje standarda kvaliteta u javnom transportu i uslugama mobilnosti.
U toku je postavljanje solarnog osvetljenja duž novoizgrađene biciklističke staze od Kikinde do graničnog prelaza Nakovo, duge 7 km. Novih 280 solarnih svetiljki će omogućiti bezbedno kretanje biciklista i uticati na podizanje svesti o zaštiti životne sredine korišćenjem obnovljivih izvora energije.
Takođe, u toku je izrada brošure o zakonskim regulativama za tržište u Srbiji i Rumuniji, koja će pomoći privrednim subjektima sa obe strane granice u prevazilaženju izazova internacionalnog poslovanja.
Nastaviće se obnova putne infrastrukure na teritoriji Grada Kikinde i Opštine Žombolj koja vodi do graničnog prelaza Nakovo – Lunga. Tako će sa srpske strane biti rekonstruisan deo državnog puta 15, I-B reda Kikinda – Nakovo dugog 1,8 km, dok će sa rumunske strane biti izrađena tehnička dokumentacija i rehabilitovane ulice u blizini nacionalnog puta 59 S u Žombolju, u dužini 1.59 km.
Projektom je predviđena organizacija različitih događaja kao što su: Okrugli sto u Žombolju; Sajam privrede u Kikindi; Biciklistička gastronomska ruta Žombolj-Kikinda; Takmičenje u vožnji bicikala za najmlađe učesnike u saobraćaju i edukacije na temu bezbednosti u saobraćaju.
Ukupna vrednost projekta je 1.311.120,35 evra, od čega se 972.418,78 evra finansira iz IPA sredstava, a sa svim predviđenim aktivnostima daće značajan doprinos postizanju savremenih standarda kvaliteta transportne infrastrukture i poboljšanju društveno-ekonomskih odnosna u čitavom prekograničnom regionu.

L.Z.