LJUBAV PREMA MUZICI JAČA OD IZAZOVA: Održan sedmi Horski festival „Slobodan Bursać”

Ove godine na otvorenom, i pod malo izmenjenim okolnostima, uz poštovanje svih propisanih mera, ali negujući iznad svega ljubav prema horskom pevanju, sinoć je u amfiteatru Kulturnog centra održan sedmi Horski festival „Slobodan Bursać”.
Pred mnogobrojnom publikom nastupili su isključivo zrenjaninski horovi koji su veliko bogatstvo našeg Grada. Ljubitelji horske muzike navikli su da Festival bude prve nedelje juna i da traje tri dana, dok je ovogodišnji bio zamišljen u formatu celovečernjeg koncerta.

– Horski festival „Slobodan Bursać” je napokon doživeo ono što smo zamislili pre sedam godina. Naša ideja je bila da on bude na otvorenom, upravo u amfiteatru Kulturnog centra. Međutim, vremenske prilike i okolnosti nam to nisu omogućavale. Ove godine, zbog situacije koja nikome nije išla na ruku, napravili smo festival kakav smo oduvek želeli. Bio je skraćena verzija prethodnih, trajao je svega jedno veče, ali smo uspeli da putem savremenih tehnologija koje su svima dostupne i društvenih mreža pošaljemo najlepšu muzičku poruku ne samo  Srbiji i Evropi, već celom svetu – rekao je Vladimir Stojković, direktor Festivala.

Svoje horsko umeće pokazalo je Crkveno pevačko društvo „Žene mironosice” kojim diriguje Zorica Kecić. Premijerno je nastupio novoosnovani muški sastav „Klapa Pannonicaˮ pod upravom  Zorice Kozlovački, koji je bio pravo osveženje za publiku, a izveli su nekoliko dalmatinskih pesama. Još jedna novina na zrenjaninskom muzičkom nebu je i vokalni kvartet „Vita Brevis” koji priprema Aniko Kiš Gardinovački. Zrenjaninski kamerni hor i dirigentkinja Andrea Poša izveli su nekoliko konpozicija sa njihovog proverenog repertoara.Pored mnogobrojnih dečjih horova ovog puta pevala su samo dva: Dečji hor Kulturnog centra Zrenjanina koji vodi mr Senka Milisavljević i Dečiji hor ,,Sanjaliceˮ kreativnog centra „Kolegijum” sa kojim radi dirigentkinja Sanja Popović.

Jedan od razloga odsustvovanja velikih horova je i to što nisu bili u mogućnosti da imaju probe u prethodnom periodu a otkazana su i predviđena gostovanja horova iz zemlje i inostranstva. Između nastupa horova publika je mogla da vidi  spotove kako zrenjaninskih, tako i horova iz inostranstva (Rijeka, Sarajevo, SAD-Kanada) koji su snimani u toku izolacije. Tokom cele večeri bio je organizovan live stream putem Fejsbuk stranice, a prenos se mogao pratiti i preko video-bima na Trgu slobode.

Na muzičko putovanje prisutne je kroz biografije horova vodila Bojan Grujin. Ovogodišnji Festival kao i prethodnih godina organizuju Kulturni Centar i KulturKick Creative Productions. Podršku su pružili i Grad Zrenjanin, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i kompanija ,,Persuˮ

 

M.Malbaški

Foto: Pavle Taboroši