NASTUP VOJVOĐANSKOG SIMFONIJSKOG ORKESTRA ODUŠEVIO ZRENJANINCE: Publika opravdala očekivanja

Naš Grad prepoznatljiv je na muzičkoj mapi. Za to su zaslužni horovi, vokalni solisti, duvački ansambli, dirigenti, Filharmonija. Generacije sugrađana stasavalo je na ozbiljnim temeljima, te danas imamo publiku istančanog ukusa koja ume da prepozna kvalitet mnogih muzičkih žanrova. Tako je bilo i na koncertu Vojvođanskog simfonijskog orkestra, „Biseri klasične muzike“ u nedelju 15. avgusta na gradskom trgu gde se tražilo mesto više. Na odličan prijem naišle su arije iz poznatih opera, ali i druga ozbiljna dela. Posebne ovacije izazvale su tradicionalne pesme „Tamo daleko“ i „Ovo je Srbija“ kao i numera „Sve dok je tvoga blagogo oka“. Svoje vokalno umeće pokazali su solisti Dragana Radaković (sopran), Ljubica Vraneš (mecosopran) i Dragoljub Bajić (bas). Posebnu magiju dala je mlada violinistkinja, dvanaestogodišnja Lana Zorjan. Dirigentska palica bila je u ruci maestra Aleksandar Kojića, stalnog dirigenta orkestra opere Srpskog narodnog pozorišta.

– Utisci nakon koncerta su fantastični. Mnogo puta sam bio pred zrenjaninskom publikom i uvek se sa radošću vraćam. Leto je posebno povoljan period za održavanje koncerata na otvorenom koji uvek privuku velik broj posetilaca. Program je bio vrhunski, publika inspirisana i potvrdila je sva naša očekivanja. Bili smo motivisani i to je izrodilo jedan ovakav koncert za pamćenje na kojem su svi uživali – rekao je Aleksandar Kojić,

Prema njegovim rečima, muzičari su jedva dočekali da nastupe pred publikom, a taj osećaj je nezamenjiv.

– Emocije koje dobijamo su nam najbolji odgovor i jedino tada znamo da smo na pravom putu – kazao je naš sagovornik.

Događaju je prisustvovao i gradonačelnik Simo Salapura, koji je pohvalio mizičare, ali i sugrađane.

– Još jednom se pokazalo da naša publika zna da prepozna kvalitet i da ima instančan muzički ukus. Ponovo smo sa Trga slobode poslali jednu lepu sliku, koja nam je dugo nedostajala – rekao je prvi čovek Grada.

Roman Bugar, direktor Vojvođanskog simfonijskog orkestra, je podsetio da je ovo treći u nizu nastupa u okviru turneje povodom decenije od osnivanja Orkestra.

-Najbolji muzičari Vojvodine stali su pred zrenjaninsku publiku i pokazali svoje umeće. Puno mi je srce jer smo u Gradu gde sam osnovao i Zrenjaninsku filharmoniju, zahvaljujući kojoj naši sugrađani ozbiljno prepoznaju klasiku, ali i druge muzičke žanrove – rekao je Roman Bugar, i najavio dva spektakularna nastupa na 36. „Danima piva“. Prvi sa svetskim tenorom Belom Mavrakom, sa kojim će izvesti latino repertoar 26, a drugi 27. avgusta, sa „ABBA“ i „Metalika“ tribjut bendovima.

Utiske je prenela i Ljubica Vraneš, jedna od solistkinja.

– Veliko je zadovoljstvo biti deo jednog ovakvog koncerta i nastupati pred Zrenjanincima koji su opravdali sva očekivanja. Rodom sam iz Vršća, mnogo volim Banat i deo rodbine mi živi ovde. Kada su u pitanju nastupi širom Vojvodine rado se odazivam, a publika je bil divna – kazala je Ljubica Vraneš.

Turneju Vojvođanskog simfonijskog orkestra podržala je Autonomna pokrajina Vojvodina i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

M.Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović