NAUČNI KAMION: Đaci trećeg razreda iz „Cvijića“ radili ekperimente

Male sveznalice, učenici trećeg rauzreda OŠ Dr Jovan Cvijić”, sa učiteljicom Zdenkom Vuković, juče su u Naučnom kamionu” u Aviv parku” izveli deset eksperimenata: hod po vodi, genijalno klatno, krompir akrobata, bežanje boja, okrenuto ogledalo, sad ga vidiš, sad ga ne vidiš, inteligentni baloni…

Zdenka Vuković je napomenula da su đaci – najmlađi istraživači, učestvovali i na Festivalu nauke u Novom Sadu. Profesorka fizike u ovoj školi Biljana Tankosić, bila im je podrška, a posle toga je sa kolegom, nastavnikom hemije Aleksandrom Rakitom, sa učenicima semog razreda izvela eksperimente Treći kamen od sunca”.

U nedelju su gostovali i Marina Jaškov, profesorka fiziuke u OŠ Petar Petrović Njegoš” i Srđan Penjivrag, predsednik Astronomskog društva Milutin Milanković”.

I danas su predviđeni zanimljivi eksperimenti koje će izvesti učenici osnovnih škola Servo Mihalj” i Dr Jovan Cvijić”, Visoka tehnička škola strukovnih studija, a u 19 časova je naučno-popularno predavanje Mali zeleni: nauka i fantastika” dr Tijane Prodanović, PFM Novi Sad.

Od 27. do 31. maja, u Aviv parku” Zrenjanin postavljen je Naučni kamion” Centra za promociju nauke. Naučni kamion je pokretna laboratorija, učionica i izložbeni prostor. Osmišljen je tako da može da stigne u sve delove Srbije i približi nauku građanima kroz različite programe koji se u njemu održavaju. U svakom od gradova koje poseti Naučni kamion” osmišljen je višednevni program koji čine raznovrsni sadržaji namenjeni učenicima, deci, organizovanim grupama, ali i svim ostalim zainteresovanim građanima.

Sastavni delovi ove mobilne konstrukcije su radne stanice i interaktivni eksponati koji dodatno podstiču radoznalost i interesovanje za nauku. Inače, glavna manifestacija se zove Noć istraživača”.

2-naucnikamion cvijic

2-naucni kamion cvijic2

2-naucni kamion3

2-naucni kamion cvijic5