NA SABORU ĆIRILICE: Nađa i Aleksandra uspešne

Na ovogodišnjem konkursu „Dani ćirilice”, zrenjaninske učenice postigle su zapažene rezultate. Nađa Palalić, učenica šestog razreda osnovne škole „Žarko Zrenjanin“, pod mentorstvom nastavnice likovne kulture Hajnalke Đokić, osvojila je 3. nagradu za kaligrafski rad, a Aleksandra Karuović, učenica sedmog razreda osnovne škole „Đura Jakšić“ iz Zrenjanina, pod mentorstvom nastavnice Marije Turinski, osvojila je 2. nagradu sa literarni rad na temu „Majka”. Nagrade su im uručene u subotu, 27. maja, u Bavaništu.

Na Saboru za najbolji literarni i najlepši likovni rad, koji je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uvrstilo u Program republičkih smotri, ove godine je učestvovao 5.231 učenik iz 340 škola. Najviše je bilo kaligrafskih radova i inicijala – 3.145, zatim literarnih radova – 1039, 789 ilustracija, 105 vezenih radova i 153 lutke. U proteklih 16 godina učestvovalo je oko 40.000 učenika iz osnovnih i srednjih škola iz Srbije, Republike Srpske, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Rumunije, Mađarske, Grčke, Albanije, Austrije, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Švedske, Finske, Kine, Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike, Amerike, Kanade i Ruske Federacije.

Dani ćirilice se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, Ministarstva kulture i Opštine Kovin. Cilj organizatora jeste očuvanje srpske kulturne baštine, a pre svega, ćirilice kao pisma.

M. Bečejac