JOŠ JEDNA BANATSKA PRIČA: (Ne)ispričana kultura, tradicija, običaji…

Etno festival „Banatska priča“, koji su uspešno, jednaesti put, organizovali Mesna zajednica „Veljko Vlahović“, Asocijacija za razvoj Bagljaš i Kulturni centar Svetozar Marković”, okupio je u subotu više od 120 izlagača iz Zrenjanina, naseljenih mesta Srednjobanatskog okruga, kao i Novog Sada, Subotice, Beograda i Umke. Predstvila su se i brojna kulturno umetnička društva, asocijacije i udruženja…
Kuriozitet je bila štrudla od maka, od 12,20 metara, koju su umesile članice Kola Srpskih sestara iz Novog Miloševa. Probali su je i posetioci, nakon što je održano takmičenje u brzom jedenju makovnjače. U konkurenciji deset prijavljenih takmičara, pobednik je Milan Adamov koji je parče štrudle smazao za 7,3 sekunde. Drugi je Predrag Romanov, a treća Ana Antin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Najbolju riblju čorbu je skuvala ekipa koju je predvodio Mihalj Siveri iz Mužlje, drugi je njegov brat Laslo Siveri, a treći Antal Kiš. Veljko Janković je sa prijateljima pripremio najbolji pileći paprikaš, Rade Gligorović je sa drugarima osvojio drugo mesto, a treće Carina Garbrica iz Jankovog Mosta.
Takmičarske specijalitete su ocenjivali Jožef Greguš iz Mužlje, vitez kulinarstva – nosilac titule koju mu je dodelila kulinarska asocijacija iz Mađarske – Kraljevski kulinarski red, Olgica Velimirov, diplomirana tehnološkinja i Katarina Halasović, predsednica Duženja žena „Sve lepote sveta”, iz Zrenjanina.
Manifestaciju je otvorio pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, a učesnike i posetioce su pozdravili
Marija Janković, sekretarka Mesne zajednice „ Veljko Vlahović“ i članica Upravog odbora Asocijacija za razvoj Bagljaš, i predsednica Angelina Šujica i Nedeljko Golušin, u ime kompanije Gomex”, koja je već osam godina sponzor manifestacije.
Voditeljke programa bile
su mr Branka Jajić i Ana Antin. Manifestacija se nastavlja, jer Banatska priča još nije ispričana – iduće godine na istom mestu, biće dvanaesta…

B.J.
Foto Grad Zrenjanin – Miodrag Grubački