POSETA IZ GRAČANICE: Medicinske sestre sa Kosova u Zrenjaninu

Savez zdravstvenih radnika Zrenjanin je od 25. do 27. maja ugostio medicinske sestre i tehničare iz Gračanice sa Kosova. Na osnovu projekta UNICEF-a „Strengthening child development and wellbeing through Mother and child counselling and home visiting program“, trebalo je da obave studijsku posetu, pa su na osnovu pozitivnog iskustva koleginica iz Kosovske Mitrovice, koje su prošle godine posetile Zrenjanin, odlučile da se i one upoznaju sa najpozitivnijim principima dobre prakse rada medicinskih sestara i tehničara u Domu zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ i Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“.

rsz_mez_0618

Pored ove dve zdravstvene ustanove, domaćini su se potrudili da goste upoznaju sa gradom, pa je tako upriličena i poseta Narodnom muzeju, pozorištu, Gradskoj kući, Carskoj bari…

U petak, 26. maja, su u sklopu obilaska Bolnice posetili Službu pedijatrije, Palijativno zbrinjavanje i Odeljenje za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja. Sutradan su obišli Dom zdravlja, tačnije Službu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine, Razvojno savetovalište, Savetovališta za mlade i Polivalentnu patronažu.

Pored dragocene razmene iskustva, koje je značajno i za goste i za domaćine, medicinske sestre i tehničari sa Kosova su ponele veoma pozitivne utiske koji se odnose na prostor, opremljenost, principe rada, organizaciju i rezultate rada.