NAUKA UZ PRAKSU: Sporazum Grada, „Pupina” i firme „Lanako”

Zrenjanin sve više osvaja prostor u informacionim tehnologijama. Tako je danas potpisan sporazum o saradnji između lokalne samouprave, Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ i IT kompanije „Lanako“ iz Banja Luke. Sporazum su potpisali pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, prof. dr Dragica Radosav, dekanka TF „Mihajlo Pupin”, i Nebojša Ninić, osnivač i vlasnik „Lanaka”. „Lanako” je evropski priznata firma u IT sektoru, koja se nalazi u registru Londonske berze jer ima bojne priznate IT proizvode. Ova firma takođe zapošljava veliki broj mladih ljudi i organizuje letnju praksu za studente informacionih tehnologija i stipendira talentovane mlade ljude.

Nudimo energičnu radnu atmosferu punu poslovnih izazova sa mogućnostima profesionalnog usavršavanja. Želeo bih da mladi Zrenjaninci budu deo najveće IT kompanije u Bosni i Hercegovini, s obzirom na to da imate Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin” koji obrazuje stručnjake za IT – rekao je Nebojša Ninić i podsetio da firma sarađuje sa najvećim svetskim kompanijama iz IT sektora, pa i „Majkrosoftom”. Duško Radišić je naglasio da „Lanako” radi neke nove alate i neke alate koje programeri poznaju ali nisu imali prilike da ih primene u zrenjaninskim kompanijama.

To su „Majkrosoftovi” alati, a Grad Zrenjanin je krajem prošle godine potpisao ugovor sa ovom firmom. Saradnja sa „Lanakom” će omogućiti konkretnu realizaciju „Majkrosoftovih” informacionih sistema i servisa – rekao je Radišić. Dekanka Dragica Radosav naglasila je da će ovdašnji studenti na banjalučkoj Akademiju za razvoj usavršiti znanje, videti i tehnološki park, a za najbolje akademce biće organizovana i obuka.

Pratili smo razvoj ove firme, koja je postala gigant u regionu i izuzetno mi je zadovoljstvo da sa njima sarađujemo, pre svega kroz uključivanje studenata našeg fakulteta, ali i privrednih subjekata sa ovog prostora – naglasila je Radosav.

M.B.

Foto: J. D. Njegović