DAN SEOSKIH ŽENA U ŽITIŠTU: Vredne preuzetnice i domaćice

U organizaciji lokalne Kulturno-prosvetne zajednice opštine Žitište, Komisije za rodnu ravnopravnost i Turističke organizacije, juče je u Žitištu osmi put obeležen Međunarodni dan seoskih žena. Učestvovala su udruženja žena sa teritorije opština Žitište i Nova Crnja, kao i veliki broj uspešnih preduzetnica koje su koristile podsticajna sredstva iz opštinskog budžeta za pomoć i pokretanje sopstvenog biznisa.

zitiste dan seoskih zena7

Opština Žitište je prošle godine izdvojila dva miliona dinara iz budžeta za ekonomsko osnaživanje žena na selu – istakla je načelnica Srednjobanatskog okruga Snežana Vučurević i predsednica Opštinske komisije za rodnu ravnopravnost. – Prijavilo se 160 žena, a sredstva je dobilo njih 28. U toku je novi konkurs, koji se završava 20. oktobra. Ukupno je iz budžeta opštine Žitište za žensko preduzetništvo izdvojeno tri miliona dinara.

zitiste dan seoskih zena8 (2)

Prisutne na glavnom trgu pozdravili su direktorka Kulturno-prosvetne zajednice Edit Sarka i zamenik predsednika opštine Žitište Đorđe Žuža. U kulturnom delu programa organizovana je izložba slika posvećena jednom od naših najpoznatijih pisaca i slikara, Đuri Jakšiću. U programu su nastupile i članice KUD “Ilija Preradović” iz Banatskog Karađorđeva i KUD “Petefi Šandor” iz Torde.

zitiste dan seoskih zena 6

zitiste dan seoskih zena3

zitiste dan seoskih zena4

Tekst i foto: M.B.