PITALI SMO NADLEŽNE: ZAŠTO SU POJEDINE ULICE JOŠ UVEK U MRAKU

Problem živine sijalice
U poslednje vreme uzrok nezadovoljstva građana javnom rasvetom u gradu i naseljenim mestima postaje sve veći. Mnoge ulice su neosvetljene i izazivaju strah, a postoji mogućnost i da se neko od prolaznika ozbiljno povredi.
Kvar je u pojedinim ulicama na Bagljašu, u mraku je deo ulice Koče Kolarova, kao i deo Save Tekelije… O rasveti koja muči sugrađane razgovarali smo sa Jovanom Cvetićem, direktorom Javnog preduzeća (JP) za urbanizam.
– Naše preduzeće obavlja nadzor nad održavanjem javne rasvete, onako kako nam je osnivačkim aktom određeno a kako je formulisano u Zakonu o komunalnim delatnostima. Sistem rada je takav da kad građani prijave kvar u određenom delu grada i kada se u tom delu grada nakupi veći broj kvarova, ekipe izvođača koji održavaju javnu rasvetu izlaze na teren, popravljaju kvar (zamenjuju sijalice, osigurače ili sklopke) – ističe Jovan Cvetić.
Kako kaže, ukoliko se desi kvar u ormanu javne rasvete, izvođač može da interveniše bez učešća radnika EPS-a. U narednom periodu razvodni ormani javne rasvete moraju se „izvući” iz trafostanice, kako bi se omogućila lakša intervencija koja ne bi zavisila od radnika EPS-a.
Trenutno, naglašava naš sagovornik, ima oko 90 ormana izvučenih iz trafostanica na kojima može da se popravlja kvar bez učešća radnika EPS-a, ali, da na teritoriji celog grada postoji više od 500 trafostanica za čiji bi se kvar morao pozvati dispečer EPS-a.
– Izvođač se javlja dispečeru EPS-a koji dozvoljava ulaz i zamenu sklopki, s tim da sklopke obezbeđujemo preko izvođača koji je dobio posao na tenderu. Kvarovi u ulicama koje su trenutno u mraku biće otklonjeni u narednom periodu, ne mogu da tvrdim baš tačan datum, ali trudimo se da što pre rešimo problem. Imali smo prijave kvarova u nekim ulicama gde živi veliki broj dece koja idu u školu i znamo da je neprijatno kada samo jedna sijalica ne radi, a kamoli više. Međutim, s obzirom na to da imamo više od 7.000 živinih sijalica kojima je zabranjen promet od ove godine, u velikom smo problemu jer moramo da menjamo veliku svetiljku od armature do same sijalice. Živine menjamo natrijumovim sijalicama. Za prvih šest meseci promenili smo 2.500 sijalica, a godišnje se promeni do 4.000 – kaže direktor Cvetić.

  • DEKORACIJA NA MALOM MOSTU
    Mali most nedavno je osvetljen dekorativnim LED sijalicama. Kako saznajemo u razgovoru sa Jovanom Cvetićem, te sijalice su primenljive samo na mostu.
    – Međutim, pojedinci su počeli da ih čupaju i kradu. Ova oprema je skupa i nanosi se velika šteta kada se kidaju – napominje Cvetić i dodaje da je potrebno mnogo više vremena, truda i novca da poprave kvar nego da zamene sijalice, i ovom prilikom apeluje na građane da ne čine to nego da čuvaju svoj grad.

I. ISAKOV