NESLAVNI JUBILEJI: PERFORMANS NA ZGARIŠTU NEKADAŠNjEG POPULARNOG KLUBA „ZELENO ZVONO”

Poruka sa Gradnulice: tačka posle četvrt veka
Jedino što nakon 25 godina rada osećam jesu strašan umor i zapitanost kuda mi to idemo. Završio sa delovanjem u ovom gradu na ovaj način. Klub „Zeleno zvono” više ne postoji, neka mladi naprave nešto novo!
Ovo je poruka Branislava Grubačkog Gute, osnivača i dugogodišnjeg menadžera Kluba „Zeleno zvono”, izgovorena sa zgarišta kuće u Prvomajskoj ulici broj 16, gde je u ponedeljak, 25. jula, održan performans posvećen dvadesetpetogodišnjoj zrenjaninskoj priči. Ovim okupljanjem na Gradnulici, stavljena je tačka na priču dugu četvrt veka.
Prijateljima i saradnicima kluba obratili su se novinarka Gordana Draganić Nonin i slikar Žarko Grozdanić Gera. Učesnici performansa, iz Beograda, Novog Sada i Zrenjanina, bili su malobrojni, ali oni koji ne odustaju…
Nevladine organizacije su pre dve godine pokrenule kampanju da se mesto na kome se nekada nalazio klub proglasi za antiratni spomenik.
– U dva navrata, 1999. godine, tokom NATO bombardovanja, maskirane osobe su izrešetale „Zvono”, a počinioci još nisu otkriveni. Potom je 2006. godine objekat zapaljen – podsetio je ovom prilikom Grubački.

B. J.