NEZAPOSLENOST: Grad želi da se broj nezaposlenih smanji

– Nezaposlenost je najveći problem ne samo Zrenjanina, već i drugih mesta u Srbiji. Trenutno je na evidenciji nezaposlenih 8.143 sugrađana. Želimo da promovišemo grad kao dobro mesto za investitore i u ovoj godini očekujemo sklapanje novih ugovora, od kojih će neki biti i u oblasti poljoprivrede, što takođe treba da doprinese smanjenju broja nezaposlenih. Iz budžeta za ovu godinu smo izdvojili 10 miliona dinara za programe zapošljavanja. Prethodnih godina, programi kao što su „Prva šansa” i stručna praksa su dobro prihvaćeni u zrenjaninskim firmama. Grad je obezbeđivao platu za šest, devet i 12 meseci. One koji se dobro pokazali, a njih je 30 odsto, ostali su da rade kod svojih poslodavaca – rekao je na današnjoj konferenciji za novinare, posvećenoj zapošljavanju, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

Tatjana Mijatović, direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje – filijala Zrenjanin, rekla je da u okrugu ima 16.500 nezaposlenih.

– U toku prošle godine prijavilo se 15.111 lica, od toga. 4.232 je onih koji prvi put traže zaposlenje, a 10.800 je onih koji su već bili u radnom odnosu. Prema stepenu stručne spreme, najviše nezaposlenih nema kvalifikaciju, odnosno ili su završili samo osnovnu školu, ili ni nju, a slede oni koji su završili treći i četvrti stepen srednje škole – rekla je mr Mijatović.

Ona je najavila da se krajem meseca očekuju javni pozivi. Najavila je  i to da je proširena lista nezaposlenih koji spadaju u kategoriju teže zapošljivih.

M.B.