NOĆ ISTRAŽIVAČA: Druženje sa naukom 29. septembra

Poslednjeg petka u septembru, u više od 250 evropskih gradova održaće se 12. „Noć istraživača”, manifestacija čiji je cilj da, pre svega, mladima približi posao istraživača, naučnika. U Srbiji,  osmа „Noć istraživača” biće održana u jedanaest gradova širom zemlje, ove godine pod sloganom „Znanje na prvi ogled!“

Na pres konferenciji, održanoj danas u Multimedijalnoj sali Gradske kuće, o detaljima programa u Zrenjaninu, govorili su: dr Gordana Ludajić, predstavnica organizatora sa Visoke tehničke škole strukovnih studija,  Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika i Sandra Banjanin, saradnica zrenjaniske „Noći istraživača”.

Duško Radišić je naglasio da je grad obezbedio mladim istraživačima da borave u kampu u Belom Blatu i da posete Institut za fiziku. Takođe je istakao da se druženje sa naukom nastavlja i u subotu, na manifestaciji ZRBIZNET, na Festivalu nauke. Gordana Ludajić je naglasila da će se osnovci takmićiti i u kvizu čiji je pokrovitelj Persu, dok je Sandra Banjanin naglasila da će biti proglašeni i pobednici onlajn konkursa za najbolju fotografiju sa ove manifestacije.

Od 16 pa do 22 sata, posetoci će imat priliku da vide mnogobrojne „vruće“ eksperimente i učestvuju u interaktvnim radionicama čiji je cilj da pokažu da se i naučnici u Srbiji bave „gorućim“ temama. Centralni program i svečano otvaranje je, i ove godine, organizovano u Kulturnom centru, gde će posetoci biti u prilici da se upoznaju sa više od  50 različith radionica, navijaju za svoju ekipu u specijalnom izdanju SuperSu kviza, ili saznaju nove detalje o Kiki, kikindskom mamutu.

Pogledajte sadržaj programa

M.Bečejac

 

MESTO, VREME, SADRŽAJ

Kulturni centar Zrenjanina

17-21 časova

svečano otvaranje u 18h

radionice

kviz

prezentacije

2.

Barokna sala Skupštne grada

18-22 predavanja i video konferencija sa Dablinom i gostima iz CERN-a

3.

Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“

16-20 izložba naučno-stručnih publikacija

4.

Startit centar

17-20h predavanje „Svet robotke“, Gavrilo Andrić