SVETSKI DAN SRCA: Besplatni pregledi na Trgu slobode

Svetski dan srca biće obeležen u Zrenjaninu 29. septembra akcijom merenja krvnog pritiska, šećera u krvi, težine i indeksa telesne mase. Ovi pregledi biće održani na Trgu slobode od 10 do 17 sati. U akciji učestvuju Opšta bolnica „Đorđe Joanović“, Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“, Zavod za javno zdravlje i Crveni krst Zrenjanin.

besplatni preglediNa konferenciji za medije održanoj u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović” Zrenjanin, мr sci.med.dr Zoltan Lazar, predsednik Podružnice Banat Udruženja kardiologa Srbije, i dr Jelena Lukić Petrov, potpredsedenica Podružnice, pozvali su građane da se priključe akciji.

– Akcija je preventivne prirode, usmerena na sprečavanje nastanka najtežih bolesti. Kod nas preko 50 odsto stanovništva oboleva i umire od oboljenja srca. Od bolesti kardiovaskularnog sistema na svetskom nivou u toku jedne godine umre populacija veličine dve Srbije, i to je ono što treba sprečiti – istakao je predsednik Udruženja kardiologa Srbije – Podružnice Banat, internista kardiolog dr Zoltan Lazar.

– Bićemo na raspolaganju građanima da besplatno izmere krvni pritisak, nivo šećera u krvi, indeks telesne mase, telesnu težinu, a prisutni lekari i medicinsko osoblje pomoći će im da dešifruju te brojeve i saznaju da li su u riziku da obole od kardiovaskularnih bolesti. Svojim savetima ukazaće građanima šta mogu sami da učine da svoj kardiovaskularni rizik koriguju i tako odlože nastanak kardiovaskularnih bolesti. Skupu će se pridružiti deca školskog i predškolskog uzrasta, koja će donositi svoje radove na temu zdravlja, a ko želi može ostaviti poruku zdravlja napisanu kredom na centralnom gradskom trgu. Uz podršku sekretarijata za sport biće promovisana fizička aktivnost, kao jedan od puteva zdravlja, a zaintresovanim građanima na raspolaganju će biti aktivisti Crvenog krsta za obuku iz prve medicinske pomoći osobama sa kardiovaskularnim tegobama, istakla je dr Jelena Lukić Petrov.

Ovaj datum će se prvi put obeležiti u Zrenjaninu u organizaciji podružnice Banat – Udruženja kardiologoga Srbije I Zavoda za javno zdravlje. Na Svetski dan srca se, inače, na globalnom nivou i pod pokroviteljstvom Svetske federacije za srce (World Heart Federation) i Svetske zdravstvene organizacije (World Health Organization) promoviše zdrav način života, a u Srbiji pod pokroviteljstvom Srpske akademije nauka i umetnosti i Ministarstva zdravlja.

Tema ovogodišnjeg  Svetskog dana srca je prevencija kardiovaskularnih bolesti sa fokusom na zdrav način života i životne navike, pod sloganom „Prenesi znanje, čuvaj svoje srce!”. Ova tema je posebno značajna za Srbiju, gde preko 50% stanovništva oboleva i umire od kardiovaskularnih bolesti.

Akciju su podržali I Gradska uprava Zrenjanin i kompanije „Diginet“, „PerSu“, „Ogrev“ i Kulturni centar Zrenjanin, a u noći između 28. i 29. septembra Mali most i zgrada Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, simbolično će biti obasjani crvenom bojom.