NOĆ MUZEJA 2019: Raznovrsno, uzbudljivo i kreativno

Više hiljada sugrađana svih uzrasta proveli su subotnje popodne i noć, 18. maja, uživajući u predavanjima, izložbama, koncertima, radionicama i ostalim aktivnostima koje su za Evropsku noć muzeja pripremile zrenjaninske ustanove kulture.

 

Narodni muzej je od početka manifestacije bio ispunjen mališanima koji su učestvovali posebno osmišljenim radionicama – likovnoj „Na krilima mašteˮ, vajarskoj „Došao je petao krilima lepetaoˮ, kao i arheološko-konzervatorskoj radionici „20.000 godina pod moremˮ. Najveću pažnju privukla je detektivska igra „Pronađi svoju zvezduˮ u stalnoj postavci.

Za ostale posetioce Muzeja tu su bile izložbe ,,Milan Konjović: Dubrovnik, Mlini, Cavtatˮ, „Zoomorfni ornamenti u tradicionalnoj kulturi Banataˮ, „Odjeci Bauhausaˮ, „Deset godina OK Proleterˮ „Sto godina FK Radničkiˮ i „Plodovi Mediteranaˮ.

Za koncerte učenika Srednje muzičke škole „Josif Marinkovićˮ i hora „Panonikvladalo je takvo interesovanje da je mali salon, gde je nastup održan, bio krcat i pre početa tako da su izvođači imali problema da se „probiju“ do bine.

Veoma zanimljivo bilo je i predavanje istoričarke umetnosti Olivere Skoko pod nazivom ,,Ča je život vengo fantažijaˮ, koja je prisutne povela na putovanje Mediteranom, uz miris lavande, uz poseban osvrt na Dubrovnik – simbol Dalmacije.

Ljubitelji teatra imali su priliku da pogledaju predstavu „Nemam da platim i neću da platimˮ u režiji Darija Foa, u Narodnom pozorištu „Toša Jovanovićˮ.

Savremena galerija otvorila je vrata svoje nove izložbene postavke pod nazivom „Hladni pogled sedamdesetih VS vesele osamdeseteˮ primeri slikarske prakse hiperrealizma i postmodernizma.

U „Noći muzejaˮ gostovao je i Simfonijski orkestar iz Segedina, koji je održao koncert u prepunoj katedrali Zrenjaninske biskupije. Orkestrom je dirigovao Šandor Đidi, solista na violini bio je Ištvan Kostadni, a na repertoaru su se našla dela Vivaldija i Hendla.

U Gradskoj narodnoj biblioteci zajedno sa mališanima otkrivali su šta su to stereotipi – na primeri samih bibliotekara – jesu li to namršteni ljudi koji viču: pssst? Potom su pogledali i film „Knjiga je za tebe“, koji su zrenjaninski bibliotekari osmislili, snimili i režirali. Oni koji su želeli da se toga dana i večeri učlane u Biblioteku, mogli su to da urade besplatne, a ova ustanova tako je postala bogatija za više 90 novih članova.

M.Malbaški

Foto: Jovan Njegović Drndak