NOVА PRILIKA ZA STUDENTE: ZREPOK i Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin” nastavljaju saradnju

Zrenjaninski poslovni krug (ZREPOK) potpisao je novi protokol o saradnji sa Tehničkim fakultetom „Mihajlo Pupin”, čime se nastavlja njihovo desetogodišnje partnerstvo. Ugovor je potpisan u utorak, 3. marta, a potpisivanju su prisustvovali Budimir Jovanović, predsednik ZREPOK-a, prof. dr Dragica Radosav, dekanka Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin” i Goran Nešić, predsednik Unije poslodavaca Srbije – Poslodavci Zrenjanina.

Produženje desetogodišnje saradnje ima za cilj olakšavanje komunikacije i bolju mogućnost uspostavljanja kontakta između studenata i kompanija u kojima imaju mogućnost da rade stručnu praksu, što je u jednom trenutku bilo jako teško ostvariti.

– To je kreativni rad gde se zahteva da se svo stečeno znanje pretoči u projekat i praktično rešenje, koje odmah može da se aplicira u datoj firmi i da doprinese dobrobiti, ne samo te kompanije, nego i naše društvene sredine. Mislim da je saradnja koju smo započeli sa ZREPOK- om vrlo afirmativna za Tehnični fakultet „Mihajlo Pupin”, jer ljudi u našoj sredini mogu da čuju više o Fakultetu, kako bi bili prepoznatljivi na mapi Banata – navodi prof. dr Dragica Radosav.

Osim stručne prakse, Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin” u saradnji sa ZREPOK-om organizuje i niz događaja i promotivnih predavanja koja se ostvaruju na visoko profesionalnom nivou koji potvrđuje veliki potencijal ove saradnje.

Interesovanje studenata iz godine u godinu raste, a do sada je njih 150 prošlo kroz ovaj program. Svi studenti koji žele mogu da apliciraju, a pošto je broj prijavljenih mnogo veći od obezbeđenih mesta organizovana su i testiranja kako bi se napravila selekcija.

– Vizija ZREPOK-a je da ovaj grad i Srednjobanatski okrug budu izuzetno mesto za život i poslovanje, a da bi to funkcionisalo potrebno je da imamo jake institucije i izuzetne pojedince. Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin” izuzetno je važan za ovu sredinu. Upravo iz tog razloga omogućili smo studentima program stručne prakse kod nas, naravno, u dogovoru sa Fakultetom i sa nastavnim osobljem, što se pokazalo kao dobro iskustvo. Mladi na ovaj način mogu da upotpune svoje znanje i da spoje teoriju sa praksom. Ovo je neka prethodnica dualnog obrazovanja, o čemu se nije pričalo do pre nekoliko godina, a sada je situacija takva da se na nivou države o tome dosta govori, tako da je to put da privreda dobije iskusne kadrove – naglašava Jovanović.

Studenti koji su se istakli dobili su zaposlenje u firmama u kojima su radili praksu, a neki su sada i na rukovodećim pozicijama. Sa poslom u struci ili otvorenim putem ka sličnim firmama i nalaženju posla, nakon dobro obavljene praksu i dobijanja sertifikata, studenti ostaju ovde i daju doprinos razvoju privrede.

J. Šormaz