NOVA ŠKOLSKA GODINA POČELA JE 3. SEPTEMBRA

Najviše radosti za najmlađe đake

Učiteljice u Osnovnoj školi „Dr Jovan Cvijić”, Zdenka Vuković, Jasmina Luko i Ljilja Kalember primile su, kako se to u školama kaže, novu generaciju đaka prvaka – ukupno, 78. Ove godine, škola je počela 3. septembra, a već ujutru, najmlađim učenicima i nastavnicima, polazak u školu čestitao je gradonačelnik Čedomir Janjić. Prvačićima su gradonačelnik, njegov zamenik Saša Santovac i pomoćnici Duško Radišić i Simo Salapura, uručili poklone grada – rančeve i školski pribor.
– Poslednjih nekoliko godina za sve prvačiće obezbeđujemo školske torbe i osnovni pribor. Dosta toga smo uradili u ovoj školi u prethodnom periodu, ali ima još posla koji treba odraditi. Ne mala sredstva ulažemo u održavanje i obnavljanje školskih objekata, a tako ćemo raditi i ubuduće – naglasio je gradonačelnik, dodavši da lokalna samouprava učenicima pomaže u toku školovanja i kada je reč o stipendijama, prevozu…
Gradonačelniku se, u ime koletiva, zahvalila direktorka Biljana Jovanov.
– Škola ima 750 učenika od prvog do osmog razreda, raspoređenih u 26 odeljenja. Kao i ranijih godina, posebno smo pripremili učionice za prvake, za početak nove školske godine koje su okrečene i kompletno uređene – rekla je Biljana Jovanov.
Ona se zahvalila i Humanitarnoj organizaciji „Svetosavlje” koja je prvacima darovala sveske.
MANJE PRVAČIĆA NEGO LANE
Pokloni su stigli u svih 27 osnovnih škola na teritoriji Grada Zrenjanina u kojima nastavu pohađa 1.050, dok je lane bilo 1.099 đaka prvaka.
U najvećoj Osnovnoj školi u regionu, „Petar Petrović Njegoš”, šest je prvih razreda, a đaci već stiču prva znanja kod učiteljica Zorice Oljača, Mirjane Šebul, Olivere Jović, Vesne Marković, Lidije Golić i Nataše Cvetković.
– Dragi naši prvaci, danas ste zakoračili u najlepše razdoblje svog života, đačko doba – rekla je direktorka Marija Mijoković. – Od ovog trenutka ispred vas je otvoren put na čijem kraju vas čekaju dve najveće životne vrednosti. To su znanje i prijateljstvo. Roditeljima želim da sa mnogo ljubavi i strpljenja prate školovanje svoje dece, a učiteljima čestitam prijem nove generacije.
Svečanosti je prisustvovala i Snežana Oluški Vlačić, načelnica Školske uprave za Banat.
U GIMNAZIJI NOVI IZBORNI PREDMETI
U srednjim školama u srednjem Banatu, takođe je počela nastava. Posle upisa, u prvom razredu pojedinih škola ostalo je slobodnih klupa. Bilo je 1.728 mesta, a preostalo je više od 200. U prvom roku, tražilo se mesto više za Tehničku školu i za Medicinsku školu, dok je najmanje zainteresovanih đaka bilo za Hemijsko-prehrambenu i tekstilnu školu „Uroš Predić”, kao i srednje škole u susednim opštinama.
Sastanak aktiva direktora zrenjaninskih srednjih škola, održan je 30. avgusta. Posebnih poteškoća za nastavu u školama nema, saznali smo od predsednika aktiva Milana Radakovića, direktora Zrenjaninske gimnazije. Bilo je reči i o najavljenom sindikalnom štrajku, odnosno skraćenim časovima.
Inače, od ove školske godine, u Gimnaziji je i informatičko odeljenje, a grad je pomogao u opremanju kabineta. Takođe, sredstvima iz Pokrajine zamenjen je veći deo prozora na školskoj zgradi.
Učenici prvog razreda su od ove godine mogli da prvi put izaberu dva od četiri nova izborna predmeta: Obrazovanje za održivi razvoj (četiri grupe učenika su se opredelile za ovaj predmet), Pojedinac, grupa i društvo (5), Jezik, mediji i kultura (8) i Umetnost i dizajn (3).
ATAK NA SRPSKU PROSVETU
Poslednjih godina, nekako pred početak školske godine, reprezentativni prosvetni sindikati, u borbi za svoja prava, štrajkuju, odnosno, časovi su skraćeni na pola sata. Predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV), Ranko Hrnjez kaže da nije u pitanju samo zarada, „već je reč o nepravdi”. On sledeći štrajk najavljuje za sledeću nedelju, u utorak, sve do kraja septembra.
– Istina je, bili smo zagovornici platnih razreda, ali za sve budžetske korisnike. Ovde su sada ovim predlogom zakona razvrstali budžetske korisnike u tri grupe, a prosvetu smestili na dno. Povećavaju broj platnih razreda, ali ne i budžet, što znači da bi neko dobio veću platu drugome ona mora biti smanjena – ističe Hrnjez. Ovakvim potezima biće suspendovan Zakon o radu, prema kome se „za isti rad dobija ista plata”.
– Uvođenjem platnih razreda, za prosvetare prestaje da važi Zakon o radu, a počinje da važi Zakon o javnim službama. Platni razredi važe samo za budžetsku sirotinju, zdravstvo, prosvetu, kulturu i socijalu. Tako direktor najveće škole prima 55.000, a pripravnik u Agenciji za prekomorske nesreće sa srednjom školom ima 111.000 dinara platu – kaže Hrnjez.

 • PROMENE U OSNOVNOM OBRAZOVANjU
  Učenike prvog i petog razreda osnovne škole očekuju novi nastavni planovi i programi. Gradivo je rasterećeno, a uvedeni su i novi izborni predmeti. Izmenama programa akcenat je stavljen na znanja i veštine, koje učenici treba da imaju na kraju prvog razreda. Tako je, na primer, u predmetu „Svet oko nas” sve objašnjeno na neposrednom okruženju učenika, od škole do kuće.
  Takođe, za peti razred, glasovne promene su prebačene u šesti, smanjen je broj dela koja se analiziraju na času, ali je vraćena obavezna domaća lektira. Novina ima dosta. Na primer, gramatika se uči kroz primere na književnim delima. Najveća novina je gradivo iz biologije, a sve teme ovog predmeta biće prilagođene uzrastu.
 •  PREDŠKOLCI PONOVO U VRTIĆIMA
  U svih 19 objektata Predškolske ustanove Zrenjanin, 3. septembra je počela nova školska godina. U jaslicama i vrtićima, kao i u pripremnom predškolskom programu, ima 2.200 devojčica i dečaka od jedne do sedam godina. Formirano je 108 vaspitnih grupa: 23 jaslene, 57 obdanišnih, 24 predškolskih. Takođe, i jedna bolnička grupa u zrenjaninskoj Opštoj bolnici.
  – Imamo i tri „Vrtića bez granica” koje smo, u saradnji sa UNICEF-om, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Centrom za interaktivnu pedagogiju i Gradom Zrenjaninom otvorili 2017. u „Maslačku”, „Sunčici” i „Poletarcu”. Reč je o deci koja nisu bila obuhvaćena kvalitetnim programima, posebno iz osetljivih grupa od 3 do 5,5 godina – kažu u Predškolskoj ustanovi.
  Na srpskom i mađarskom jeziku, nastavu mogu da pohađaju mališani u vrtićima „Cvrčak”, „Snežana” i „Kolibri”.  Milena Bečejac