PODSEĆANJE NA SLAVNE DANE – OKUPLJANJE PROLETEROVE GENERACIJE IZ 1978. GODINE

Dan kada je Hajduk bio na kolenima
Neki se nisu videli decenijama, zagrljaji su bili iskreni, drugarski, uz neizbežno podsećanje na nadimak ili detalj koji ih je spajao. Susreli su se na stadionu u Karađorđevom parku, tamo gde su se afirmisali, a potom kao igrači koji su prošli kroz Proleter, mogli da igraju gde god su želeli u jakoj ligi SFRJ.
Fudbaleri Proletera koji su nastupali u Drugoj saveznoj ligi – zapad 1978. godine nedavno su se okupili da se druže i podsete dana kada su bili tim. Povod je bila godišnjica pobede nad Hajdukom u Splitu u Kupu SFRJ, kada je Proleter, nakon boljeg izvođenja penala, prošao dalje. Potom su Zrenjaninci stigli do polufinala, gde su izgubili od Partizana.
– Tokom razgovora sa novinarom Budimirom Cvijetićem rodila se ideja da se okupimo. Preneo sam ideju igračima i osetio da su svi za to, pa smo odlučili da se sastanemo na godišnjicu ovog velikog rezultata – kaže Arsen Tošić.
Zlatomir Mićanović se još uvek sa ponosom seća tih dana.
– Kada god pogledam na fudbalski teren, setim se pogotka koji sam tada dao Hajduku. Poveli smo sa 2:0 i potpuno nadigrali Splićane, koji su imali na klupi velikog stratega Tomislava Ivića – ističe Mićanović.
Delivoje Šarenac se, kao golman, upisao u strelce u penal seriji, ali je mogao da bude i tragičar.
– Igrao se poslednji minut susreta, ja sam loše izveo loptu i ona je došla do Mužinića, koji je centrirao, a Boro Primorac je glavom postigao gol za izjednačenje – seća se Šarenac.
Na okupljanju su bili Delivoje Šarenac, Jožef Ezveđ, Slobodan Radovanov, Dragan Vavan, Milorad Zorić, Jovica Glišin, Dragiša Kosnić, Vladan Dimitrić, Zlatomir Mićanović, Arsen Tošić, Radomir Radulović, Željko Stanić, Ivica Radosavljević, Dragutin Đorđević, Zoran Kalezić, Đuro Ivančević, Dragoljub Bursać, trener Radivoje Drašković, kao i Miran Pantelić, sekretar FSG Zrenjanin. Oni su u spomen prostoriji FK Proletera odali poštu preminulim saigračima: Milimiru Dubljeviću, Žarku Soldu, Zoranu Mišiću, Nedeljku Lukaču, Jovanu Geci, Milanu Majstoroviću i Jovanu Sučeviću.

  • DOŠAO I NAVIJAČ
    Mihalj Lenart je tog 30. avgusta 1978. bio u Splitu i sa tribina pratio utakmicu Hajduk-Proleter. Tada je služio vojni rok. On je, za sada, jedini navijač iz Zrenjanina koji je potvrdio da je bio u Splitu, na stadionu kraj plinare. Taj podatak je na skupu saopštio sam Lenart jer je kao poznati gradski snimatelj i ovaj susret zabeležio svojom kamerom.
    Inače, golove za Hajduk je dao Primorac, a za Proleter Sučević i Mićanović. Odlučujući, šesti penal u gol je pretvorio Dubljević, a potom je Krstičević promašio. Ekipu je tada vodio trener Tomislav Manojlović.

N. M.