DRUGI KUP VATROGASNOG SAVEZA VOJVODINE ODRŽAN JE U NEDELJU NA GRADSKOM STADIONU U ZRENjANINU

Pokazali kako gase požare i razvijaju humanost

Kada je saopštena vest da će se Zrenjanin kandidovati za domaćina i organizatora Državnog vatrogasnog prvenstva 2020. godine, Karađorđevim parkom je odjeknuo aplauz. Kandidaturu je istakla u nedelju, 2. septembra, predsednica Vatrogasnog saveza Vojvodine (VSV) Ljubica Krnjaić, na otvaranju 2. Kupa Vatrogasnog saveza Vojvodine (VSV), preporučivši naš grad i za organizatora evropskih i svetskih vatrogasnih manifestacija.
Drugi Kup VSV održan je na Gradskom stadionu u Zrenjaninu. Takmičenje je otvorio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, poželevši dobrodošlicu gostima iz Novog Sada, Beograda i brojnih gradova Vojvodine (kojih je bilo više od hiljadu), a takmičarima uspešne rezultate i časnu borbu.
– Drago nam je što ovaj naš stadion može da primi sve vas, tako vešte, spretne i brze i da pokažete šta sve mogu i znaju dobrovoljni vatrogasci – rekao je Janjić. – Ponosan sam što u Zrenjaninu u svakom selu postoji dobrovoljno vatrogasno društvo, što imamo više od 20 vozila u vlasništvu dobrovoljnih vatrogasaca. To je jedna ozbiljna sila na koju računamo. Drago mi je što rukovodstvo vojvođanskog saveza prepoznaje Zrenjanin kao dobrog domaćina.
Nadmetalo se oko 600 dobrovoljnih vatrogasaca svrstanih u 60 ekipa, po pravilima Međunarodne vatrogasne organizacije – CTF, u muškoj i ženskoj konkurenciji (podmladak, juniori i seniori), a u svečanom defileu su bili takmičari, organizatori, sudije…
Gradonačelnik Janjić je postrojio ekipe nakon što je intonirana državna himna „Bože pravde” i pošto mu je raport predao njegov pomoćnik, predsednik Gradskog vatrogasnog saveza Zrenjanin i potpredsednik Vatrogasnog saveza Srbije Dragan Ćapin.
Učesnicima i gostima su se obratili i predsednik Vatrogasnog saveza Srbije Dragan Mihajlović, predsednica Vatrogasnog saveza Vojvodine Ljubica Krnjaić i sekretar Gradskog vatrogasnog saveza Zrenjanin Dragan Jajić.
Posebno je istaknuta sp­rem­nost Gradskog vatrogasnog saveza Zrenjanin i rukovodstva Grada, kako za organizovanje Državnog prvenstva Srbije 2020. godine, tako i međunarodnog vatrogasnog takmičenja, što bi omogućilo da u naš grad i našu zemlju stignu sredstva i oprema koju bi potom koristili upravo dobrovoljni vatrogasci…
Drugi Kup Vatrogasnog saveza Vojvodine je održan u okviru 33. „Dana piva”. Organizatori su bili Gradski vatrogasni savez Zrenjanin, uz podršku Grada Zrenjanina i pokroviteljstvo Vatrogasnog saveza Vojvodine i Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije. Najavljeno je da će manifestacija biti tradicionalna.
Dobrovoljni vatrogasci su proverili spremnost i za preventivno delovanje, predstavili savremenu opremu, spretnost i brzinu u slučaju vatrene opasnosti i spašavanju ljudi, dobara i imovine, i pokazali od kolikog je značaja humanitarna aktivnost kojom se bave. Njihovo preventivno delovanje je potvrđeno i činjenicom da je između dva kupa u Vojvodini bilo malo požara i da se razvija svest o zabrani paljenja vatre u dvorištu, na ulici i na njivi, što je zapisano i u zakonu, a to je posebno naglasio Dragan Jajić u obraćanju učesnicima i javnosti.
Rezultati su mereni elektronskom opremom, kao na evropskim i svetskim vatrogasnim takmičenjima, a kakvu u Srbiji ima samo Gradski vatrogasni savez Zrenjanin.
Veoma uspešni su bili dobrovoljni vatrogasci DVD Novo Miloševo, koji su osvojili jedno prvo i jedno treće mesto. Presrećne su i juniorke DVD Gloganj koje su osvojile prvo mesto.
– Jedva čekam da javim, kada dođemo kući, svi će se radovati – iskrena je Danica Pakošli.
Marija Bulović iz DVD Stanišić kaže da su se lepo družili i da bi volela više da upozna Zrenjanin.
– Takmičenje je besprekorno organizovano i nadam se da će biti tradicionalno – kaže Petar Stanić, predsednik Udruženja za bezbednost i zdravlje na radu opštine Žitište.
Složna družina iz DVD Klek, Marta Višnjić, Klara Varga, Veljko Kerčov, Elena Ninković, Nikola Vlaškalin, Jovan Božić i Mihajlo Stojanović, najviše je zahvalna, kako kaže, svojim trenerima Rajku Petroviću i Irinjelu Grujeskuu od kojih uče veštine, ali i lepo ponašanje… Ekipa je nosila zastavu na kojoj je 1804. godina, kada je u Kleku osnovana vatrogasna služba.
Najuspešniji su nagrađeni peharima i medaljama. Za dugogodišnju medijsku aktivnost u vatrogastvu je peharom nagrađena i reporterka lista „Zrenjanin”, Priznanje joj je uručio Zvonko Rakić, predsednik Komisije za stručno tehničku delatnost VSV.

  • USPEŠNI MUŽLjANCI
    – Veoma sam zadovoljan što su tri naše ekipe bile veoma uspešne – kaže predsednik DVD Mužlja Bata Deže. – Prva mesta su osvojile mešovita ekipa A klase i muški tim B klase, a treće muška juniorska ekipa. Vežbali smo dugo, ali se trud isplatio.

BRANKA JAJIĆ

16 - 1 B najmladju su pokazali sta znaju

16 - 1 C Zajednickim snagama gase vatru

16 - 1 D Ekipe iz Muzlje

16 - 1 E Dragan Jajic defile

16 - 1 F Priznanje Branki Jajic

16 - 1 H medalje za najuspesnije