USPEH OMLADINSKOG MEŠOVITOG HORA „JOSIF MARINKOVIĆ” NA 11. OHRIDSKOM FESTIVALU

Naši biseri su osvojili dve nagrade

Po pozivu i selekciji Umetničkog saveta, 30 horova iz Poljske, Češke, Bugarske, Turske, Mađarske, Rumunije, Srbije, Hrvatske, Litvanije, BiH, Norveške i Makedonije učestvovalo je na 11. omladinskom festivalu u Ohridu koji je održan od 24. do 27. avgusta. I žiri je bio internacionalni: Januš Stanecki – Poljska, Gabor Kovač – Mađarska, Elena Latsapneva – Litvanija, Ilija Rajković – Srbija, a na njegovom čelu makedonski kompozitor i dirigent Zapro Zaprov.
Omladinski mešoviti hor Muzičke škole „Josif Marinković” iz Zrenjanina osvojio je prvu nagradu i specijalnu nagradu za izvođenje savremene kompozicije.
– S obzirom da smo naš repertoar vežbali i dopunjavali skoro godinu dana i postigli odlične rezultate, želja nam je bila da sezonu završimo učešćem na Festivalu u Ohridu. On je interesantan i zbog jedinstvenog načina bodovanja. Iako horovi pevaju podeljeni po kategorijama, bodovni rang se pravi u odnosu na celokupnu listu učesnika, pa je nama, kao omladinskom horu, to izazov više. Hor je 2014. učestvovao na ovom Festivalu i osvojio drugu nagradu, bili smo izuzetno motivisani da ovog puta pokušamo da budemo još bolji – ističe dirigentkinja Zorica Kozlovački.
Ona kaže da su dobili divne komentare od žirija i sugestije šta još mogu da poprave, što je dragoceno za dalji rad sa horom.
– Posebno sam ponosna na specijalnu nagradu za izvođenje savremene kompozicije „Nyon, Nyon”, za koju smo sami smislili koreografiju. Ja imam afinitet prema savremenoj muzici i sa zadovoljstom je radim. Izuzetno me raduju i visoke ocene žirija koje sam dobila za svoje dirigentsko umeće – ističe naša sagovornica.
Mnogo su truda uložili pevači da bi stigli do najviših horskih priznanja. Nakon brojnih proba tokom školske godine, nastavili su da uvežbavaju program i za vreme raspusta.
– Oni su, pre svega, divni mladi ljudi, ogromne pozitivne energije, posvećeni muzici, zaljubljenici u horsko pevanje – kaže dirigentkinja. – Trudila sam se da opravdam njihovo poverenje i dovedem ih do prve nagrade koju su žarko želeli. Sve to prati velika međusobna ljubav i podrška, razumevanje i druženje. Nosimo iz Ohrida veliki uspeh, koji nijedan zrenjaninski hor nije dosad ostvario, ali, pre svega, divne uspomene.
Zorica Kozlovački ističe da je hor imao podršku Grada Zrenjanina, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu – Fonda za mlade talente, roditelja pevača, Muzičke škole „Josif Marinković”. Sa horom su u pratnji bili Aniko Gardinovački – klavirski saradnik, Đorđe Miladinović – tehnička podrška i Dejan Amzirkov – muzički pedagog.
Gran pri 11. Ohridskog horskog festivala dobio je Dečji hor „Bodra Pessen” iz Šumena (Bugarska).

SVI „JOSIFOVCI”
Sopran: Lara Malenić, Bojana Đurić, Mila Bibin, Marta Mezei, Gabriela Svetlik, Aleksandra Gojkov, Dunja Milić, Ines Koso, Jelena Popov, Teodora Lucić, Isidora Daki i Mina Damjanov.
Alt: Ivana Sakač, Milica Mićević, Marina Mijatov, Ema Macko, Irina Torde, Jelena Jerković, Ester Bah, Ana Bošnjak, Marija Aleksić, Milica Spaić, Isidora Trninić.
Tenor: Robert Palatinuš, Tamaš Kiš, Stevan Srdić, Boris Barna, Aleksandar Mišović i Slavko Rajić.
Bas, bariton: Dragan Ćuk, Barna Maćaš, Mihailo Novakov, Aleksandar Narizan, Rastko Marinković, Igor Bjelis, Milan Slijepčević, Vladimir Jakšić i Laslo Kočiš.
BRANKA JAJIĆ