NOVI BEČEJ: HOĆE LI GLINOKOP PROGUTATI ORANICE? – PITAJU POLJOPRIVREDNICI

Kopanje gline ugrožava hiljade hektara njiva

Nekoliko stotina Novobečajaca, mahom poljoprivrednika, održalo je protest na kopu iz kojeg se vadi glina na ulazu u Novi Bečej. Ratari su nezadovoljni namerom kompanije „Nekse grupa” koja je vlasnik fabrike građevinske keramike „Polet” i koja namerava da vadi glinu na Srednjoj strani u ataru gde se nalazi oko 10 odsto najkvalitetnije zemlje – piše „Novobečejski infomator”.

IMA LI REŠENJA?
Oni su vlasnici oko 700 parcela u blizini budućeg kopa. Miting su organizovali Udruženje poljoprivrednika „Srednja strana” i Ekološko udruženje „Sivi ždral”. Ove asocijacije tvrde da su ratari za kompromis sa „Nekse grupom” i da bi moguće rešenje bilo da se uzme zemlja lošije klase ili da se prilikom kopanja spuste za etažu niže, ali to bi fabrici povećalo troškove, a ona za to nema interes.
Ukoliko vlasnik „Nekse grupe” (Nexe), inače hrvatski državljanin, uspe da otkupi zemlju od vlasnika, na koje je, inače, veliki pritisak da je prodaju, i kojima se navodno nudi i do 15. 000 evra po jutru, to bi ugrozilo kvalitetne njive, kao i prihode vlasnika koji su mahom poljoprivrednici. Kopanjem gline, kako kažu, spustiće se nivo podzemnih voda i devastiraće se najplodnije oranice, odnosno ugroženo je od 2000 do 4000 hektara najkvalitetnije zemlje.
To je potvrdila i Mirjana Nićin iz Udruženja poljoprivrednika „Srednja strana” koja tvrdi da ukoliko „Nekse grupa” dobije dozvolu za novi kop, njive će biti uništene, jer u blizini mesta gde se ranije kopalo prinosi su manji, a nakon rekultivacije na najplodnijim njivama ostaju samo voda i trska. Ona je postavila pitanje zašto fabrika ne uzme parcele četvrte ili pete klase koje su nešto dalje od fabrike – piše „Novobečejski informator”.

UGROŽENO SLANO KOPOVO?
Iz Eko udruženja „Sivi ždral” tvrde da su tražili od Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode uvid u studiju uticaja na životnu sredinu glinokopa „Nekse grupe”, ali da su odbijeni.
Prema informacijama novobečejskih ratara, kompanija još nema dozvolu za novo eksploatisanje gline.
U neposrednoj blizini planiranog kopa nalazi se Specijalni rezervat prirode „Slano Kopovo”. Nova iskopavanja bi dovela do uništenja ovog zaštićenog dobra.
„Slano Kopovo” predstavlja izuzetnu prirodnu vrednost i sa geomorfološkog, hidrološkog i mikrokilmatskog aspekta, ono je jedno najvažnijih i najosobenijih staništa ptica u Srbiji. Magistar Silivija Ivanić, stručni saradnik u „Slanom Kopovu” smatra da se već sada oseća nedostatak vlage što utiče na biljni i životinjski svet u rezervatu.
Predsednik Opštine Novi Bečej Saša Maksimović kaže da lokalna samouprava nije uključena u sve ovo, da je sporno zemljište vlasništvo „Poleta” i nije opštinska nadležnost.

  • ZAKON NA NAŠOJ STRANI
    – Mi, ratari, još vodimo borbu za očuvanje kvalitetne novobečejske zemlje, i nećemo odustati, iako su zakoni ove države na našoj strani. Još jedna porodica je potpisala ugovor sa „Poletom” o prodaji 12 hektara zemlje tako da je nastavljen pritisak na ratare da prodaju zemlju -veli Mirjana Nićin iz Udruženja „Srednja strana”.

Ž. M.