NOVI USPEH MUŠKE VOKALNE GRUPE „PANONIKA“: Srebro sa nastupa u Herceg Novom

Prethodnog vikenda na 7. Međunarodnom festivalu horova u Herceg Novom učestvovala je muška vokalna grupa „Panonika“ i osvojila srebrnu diplomu. Tokom tri festivalska dana u revijalnom i takmičarskom delu nastupili su 600 horskih pevača iz 22 ansambla u tri kategorije: dečiji, omladinski i ansambli odraslih. Utiske sa Festivala prenela je dirigentkinja Zorica Kozlovački.

– Za nas ovo je bilo jedno potpuno novo i uzbudljivo iskustvo. Prvi put smo nastupili van Srbije na međunarodnom takmičenju i vratili se pre svega ponosni i zadovoljni pevanjem i osvojenom nagradom. Učestvovali smo revijalno, na otvaranju Festivala i pevali u prelepom i inspirativnom prostoru Kanli kule na tvrđavi, dok smo takmičarski deo izveli u crkvi Svetog Jeronima čija kamena struktura nam je obezbedila odličnu akustiku primerenu našem akapela programu. Dodatnu motivaciju pronašli smo u lepom vremenu, pogledom na plavi horizont, palme i uske uličice isprekidane karakterističnim mnoštvom stepenica. Najvećim zadovoljstvom nagradila nas je publika koja nije štedela na aplauzima i čestitkama posle svakog našeg nastupa kao i naši prijatelji i pevači ostalih horova i ansambala – ispričala je Zorica Kozlovački.

Prema njenim rečima, ovim takmičenjem pevači su završili ovu sezonu, koja je za njih bila više nego uspešna, jer su posle samo dve godine postojanja i s obzirom na teške okolnosti za sve pevačke sastave izveli pravi podvig. Kozlovački je podsetila da je „Panonika“ ove godine nastupila u Bjeljini i Valjevu i vratila se sa značajnim priznanjima. Učestvovali su i na Festivalu „Raspevani mostovi“ u Novom Sadu, a uspešno su i održali godišnji koncert i imali nekoliko nastupa u okviru kulturnih dešavanja u našem gradu.

– Proširili smo i osnažili grupu koja sada broji deset pevača i postali vrlo prepoznatljivi jer smo na svim takmičenjima bili jedina muška grupa. Za jedan amaterski sastav koji postoji isključivo vođen entuzijazmom, ljubavlju prema zajedničkom pevanju i delikatnoj horskoj vokalnoj umetnosti mi snažno napredujemo i ponosni smo na to – kazala je dirigentkinja.

U „Panonici“ pevaju: Milivoj Adamov i Miloš Gavrilov (prvi tenori) Goran Mišković i Zvonko Romac (drugi tenoti),Milan Jokić, Robert Hodžić, Aleksandar Milas, Norbert Nehez (baritoni) Vladimir Tomić i Milan Milanov (basovi)

M.Ml

Foto: Arhiva vokalnog sastava Panonika