NOVO NA ŽITNOM TRGU: Zrenjanin dobio antikvarnicu

Nedavno je na Žitnom trgu otvorena antikvarnica Aleksandar” čiji je vlasnik je Aleksandar Šalajić iz Kumana. Ljubav prema starinama nasedio je od pradede koji je bio čuveni trgovac u Vukovaru. Voleo je dobre stvari, lepe, posebno satove, a Aleksandar je, skupljajući igračke i stripove pored njega učio o antikvitetima, ne sluteći da će se upravo time baviti.

Zrenjanin je grad bogate prošlosti. Znam da Zrenjaninci znaju šta je aktikvitet i da cene predmete koji imaju umetničku, zanatsku ili istorijsku vrednost. Šta kupci najviše traže? Recimo, vojna odlikovanja iz perioda Kneževine Srbije, koje se teško nalaze, zatim iz Kraljevine Jugoslavije, ali iz vremena bivše, Titove SFRJ. Tražene su i sablje, bajoneti… Ali, i nakit – srebro, filigran, prsten i broš iz Osmanlijskog carstva – kaže Aleksandar.

Zanimljivo je da se traže i boce za soda-vodu sa metalnom glavom”, pivske flaše iz stare bečkerečke pivare Dunđerskih, zatim petrolejske lampe oslikane motivom seljančica” iz 19. veka, ili gramofon iz istorg perioda.

Tu su i razglednice između dva rata (ima i muzičkih), novac, ima i ploča, tu su i ruzčno rađene vaze – lepotom privlače one nastale u Kini od bronze koja je emajlirana, zatim dvogledi, kompleti za kolače od kobalta…

Zrenjaninci su, za sada, više spremni da prodaju neki od predmeta, ali kažu da je aktikvarnica potrebna gradu – naglašava Aleksandar.


M. Bečejac