NOVOGODIŠNJI INTERVJU: GRADONAČELNIK ZRENJANINA SIMO SALAPURA O EPIDEMIJI, INVESTICIJAMA, PLANOVIMA ZA 2021.

Dogodine obilaznica, očekuju nas prvi radovi na auto-putu

Auto-put će biti dužine 113 kilometara i na njemu će biti sagrađeno 12 petlji, četiri mosta i nadvožnjak preko železničke pruge. Procenjena vrednost investicije je 600 miliona evra

Ispraćamo tešku godinu, koju je obeležila pandemija korona virusa, a na kraju još i eksplozija u fabrici vode. Ako bismo pitali građane šta bi poželeli u novoj godini, većina bi imala iste odgovore – da nas služi zdravlje i da dobijemo ispravnu vodu za piće. Na spisku želja su i obilaznica, čist vazduh i auto-put. To su bile i najvažnije teme u našem novogodišnjem intervjuu sa gradonačelnikom Simom Salapurom. S obzirom na to da je na ovu funkciju stupio sredinom septembra, sačekali su ga brojni izazovi i problemi sa kojima se Grad suočava. Dobra vest je da se u Zrenjaninu gradi najviše stanova u poslednjih 30 godina.

Kako je biti gradonačelnik u ovom trenutku?
– Stupanjem na dužnost pre 100 dana, najavio sam da ću se uhvatiti u koštac sa svim problemima, bez obećanja brzih i jednostavnih rešenja. Silom prilika, sve vreme primarna aktivnost bila mi je borba protiv epidemije i održavanje gradskog zdravstvenog sistema i javnih službi u funkcionalnom stanju.
Pokušavamo da održimo nivo privrednih aktivnosti i u proteklom periodu sam razgovarao sa nekoliko postojećih i potencijalnih investitora. Dobar znak je da i u kriznom periodu privredne aktivnosti u gradu ne zamiru, da se planiraju novi projekti i Gradu Zrenjaninu dostavljaju novi zahtevi za kupovinu gradskog građevinskog zemljišta, radi izgradnje proizvodnih kapaciteta ili stambenih objekata. Insistiraću i na efikasnijem i racionalnijem radu javnih preduzeća, posebno kada su u pitanju komunalni radovi na javnim gradskim površinama. Lepši deo posla je što sam gradonačelnik „Evropskog grada sporta 2021. godine”, i što naš grad prezentuje i Pokrajinu Vojvodinu i Republiku Srbiju.

Čime Grad može da se pohvali, kakve rezultate izdvajate?
– Grad Zrenjanin jedan je od lidera u državi kada je u pitanju privlačenje investicija. Gradi se nekoliko novih proizvodnih pogona, a možemo se pohvaliti i trenutno najvećim gradilištem u Srbiji, na kom „Linglong tajer” realizuje investiciju vrednu skoro milijardu dolara, što je najveća privredna investicija ikada u našem gradu.
Imamo velike razvojne potencijale, industrijsku zonu sa više od 500 hektara zemljišta namenjenog investitorima, a taj privredni razvoj prati i intenzivna stanogradnja, koja je najbolji pokazatelj privrednih kretanja. U Zrenjaninu se gradi najviše stanova u poslednje tri decenije, mnogo je zahteva za novim lokacijama. Počeli smo, prvi put nakon više decenija, čišćenje korita Begeja i uređenje obala, a potpisali smo i ugovor o izgradnji centralnog gradskog prečistača otpadnih voda, što je kapitalna investicija i izuzetan doprinos očuvanju ekologije.
Bićemo ponosni i na titulu „Evropski grad sporta 2021. godine”, jer smo prvi grad u Srbiji kome je uručeno ovo priznanje. Dolazak novih i ekspanzija postojećih velikih trgovinskih lanaca siguran je pokazatelj da Zrenjanin ima dobru ekonomsku perspektivu. Kada je u pitanju najpoznatije ime među njima – „Lidl”, Zrenjanin je jedan od pet gradova u Srbiji u kojem je taj nemački lanac otvorio više od jednog prodajnog objekta. To dovoljno govori o trenutnoj poziciji grada na ekonomskoj mapi naše zemlje.

U kojoj fazi je izgradnja obilaznice?
– U toku su radovi na izgradnji treće faze, u dužini od 3,7 kilometara, uključujući i najskuplji objekat na celoj trasi dugoj 14,5 kilometara – most preko Begeja. Letos je završeno asfaltiranje najvećeg dela trase, a završetak radova je prolongiran jer je investitor JP „Putevi Srbije” promenio izvođača. U toku je gradnja kružne raskrsnice na Temišvarskom drumu, a predstoji još da se napravi kružna raskrsnica u Prvomajskoj ulici.
Istovremeno, grad je sproveo postupak eksproprijacije za poslednju fazu obilaznice, deonicu dugu 3,6 kilometara, od Temišvarskog druma do industrijske zone „Jugoistok”, na kojoj će biti kružna raskrsnica na Lazarevačkom putu, nadvožnjak preko železničke pruge i prepust preko aleksandrovačkog kanala. Procenjena vrednost ove investicije je oko 450 miliona dinara i ona će se raditi u saradnji s Republikom Srbijom i „Putevima Srbije”. Nadam se da nije daleko trenutak kada će taj značajni magistralni prsten oko grada biti završen i celokupan tranzitni sadržaj biti izmešten sa gradskih ulica.

Zbog eksplozije u fabrici vode, vodosnabdevanje je ponovo preuzelo JKP „Vodovod i kanalizacija”. Koji su naredni koraci za rešenje ovog problema?
– U eksploziji, koja se dogodila 14. decembra, u ranim jutarnjim časovima, povređena su dva radnika. Najvažnije je da su oni brzo zbrinuti, van životne opasnosti, želim im brz oporavak. Istog dana obavešten sam da je JKP „Vodovod i kanalizacija”, nakon dopisa iz fabrike vode, u devet časova preusmerilo vodosnabdevanje sa postrojenja na svoje preduzeće koje je sat kasnije bilo u potpunosti normalizovano na teritoriji celog grada. Svi građani su imali vodu, što je u tom trenutku bilo najbitnije.
Stručne službe „Vodovoda” su redovno pratile ispunjavanje parametara koje je ugovorom definisala fabrika vode i biće mi u narednim danima dostavljen izveštaj o dosadašnjoj realizaciji. Očekujem i mišljenje ekspertnog tima koji sam formirao, s ciljem da prati celokupan sistem vodosnabdevanja u gradu. Na osnovu izveštaja i njihovog mišljenja, donećemo odluku o daljem radu fabrike vode. Naravno, biće i nalaz nadležnih inspekcija u vezi sa havarijom na postrojenju.
Živim u ovoj sredini, muče me isti problemi kada je o vodi reč, ali je situacija u kojoj se Zrenjanin nalazi jedinstvena i specifična. U pitanju je veoma delikatna oblast i niko od nadležnih ne želi da, u sadašnjoj situaciji, nekom brzom odlukom napravi greške.

S obzirom da se na nivou države govori o zagađenosti vazduha, i Zrenjaninci su zabrinuti da će fabrika guma „Linglong tajer” štetno uticati na našu okolinu. Kakve mere su preduzete u tom slučaju?
– Studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje kompleksa proizvodnih pogona za proizvodnju pneumatika sa pratećom infrastrukturom, prezentovana je javnosti i za nju je data saglasnost. Fabrika će imati ugrađenu najsavremeniju tehnologiju i biti jedna od najmodernijih te vrste u evropskim razmerama.
Mogu da razumem brigu sugrađana, ali i da istaknem da su srodni proizvodni pogoni, sličnih kapaciteta budućoj fabrici u Zrenjaninu, uz još stariju tehnologiju i opremu, decenijama prisutni u Kruševcu i Pirotu, gde nisu zabeleženi negativni uticaji na životnu sredinu. Počela je i gradnja fabrike u Inđiji (Tojo Tajers), što znači da se radi o proizvodima za kojima vlada konstantno interesovanje na tržištu. Nosilac projekta je u obavezi da se pridržava propisanih mera za sprečavanje, smanjenje i otklanjanje svakog štetnog uticaja na životnu sredinu. To će kontrolisati nadležna inspekcija za zaštitu životne sredine, koja ima ovlašćenje da nosiocu projekta zabrani rad ukoliko se ne pridržava navedenih mera.

Obradovala nas je vest da će se graditi auto-put Beograd-Zrenjanin-Novi Sad. Kada će biti realizovan?
– Pripreme za izgradnju tog auto-puta punog profila su u odmakloj fazi i u toku je izrada projektno-tehničke dokumentacije, na osnovu Memoranduma Vlade Republike Srbije i kineske korporacije „Šandong hajspid”. U pitanju je kapitalna državna investicija koja će u potpunosti izmeniti ekonomsku i svaku drugu sliku našeg regiona. Biće to prvi auto-put na teritoriji ovog dela Vojvodine i projektuje se tako da bude zamajac privrednog razvoja južnog i srednjeg Banata. Od čvora Beograd-Borča, preko Zrenjanina, do čvora Novi Sad-Kać, auto-put će biti dužine 113 kilometara i na njemu će biti sagrađeno 12 petlji, četiri mosta i nadvožnjak preko železničke pruge. Procenjena vrednost investicije je 600 miliona evra. Zrenjanin će dobiti najmanje dva izlaza na auto-put. Prema najavljenoj dinamici, očekujem da do sredine naredne godine bude pripremljena tehnička dokumentacija, a krajem 2021. da krenu i prvi radovi.

Kakav budžet je pripremljen i kakvi su planovi za 2021. godinu?
– Projektovani budžet za 2021. godinu iznosi 4,4 milijarde dinara, što je za 800 miliona manje od budžeta za 2020. godinu. Zbog celokupne situacije u vezi sa pandemijom, budžet jeste restriktivan, ali ima i svoju razvojnu komponentu koja će zavisiti, pre svega, od toka pandemije u narednoj godini, ali i od stepena naše efikasnosti i racionalnosti, kao i saradnje s pokrajinskim i republičkim organima, da zajednički završimo započete projekte.
Što se tiče ostalih odluka s kojima se saglasila Skupština grada na poslednjem zasedanju, veoma je bitna ona o prostornom planu Grada Zrenjanina do 2035. godine, kao i odluka o pristupanju izradi Plana razvoja grada za narednih sedam godina. To su dva strateška dokumenta, koja će definisati pravce i aspekte na koje treba posebno da se fokusiramo.

Deo sredstva iz budžeta koja su bila namenjena za proslavu Nove godine preusmerili ste na lečenje dece, što je javnost podržala i pohvalila.
– Godina je protekla u znaku humanosti i solidarnosti i ovo je možda početak novog načina razmišljanja da nastavimo sa ovakvom praksom. Ovim putem se zahvaljujem sugrađanima na podršci, jer su pokazali da im je humanost važna. To nije jedini način da se uštede određena sredstva, mogućnost postoji i na drugim poljima i razmatraćemo ih u narednom periodu. Izdvajanjem dela novca namenjenog novogodišnjoj proslavi, kao i dodatnom uštedom, sakupili smo 2,1 milion dinara. Deo će biti utrošen na novogodišnje paketiće za decu korisnika ustanova socijalne zaštite, kao i decu iz Osnovne i srednje škole „9. maj”, u iznosu od 600 hiljada dinara. Milion i po dinara biće utrošeno za lečenje dece.

Šta poručujete sugrađanima u Novoj godini?
– Pre svega, želim im dobro zdravlje i dosledno poštovanje svih epidemijskih mera zaštite, kako bismo svi zajedno što pre prebrodili kriznu situaciju i vratili se normalnom životu. Sugrađanima čestitam novogodišnje i Božićne praznike, sa željom da ih proslave u krugu porodice. Svima želim puno uspeha u narednoj godini, ličnu i porodičnu sreću.

Iva Isakov