O VODI U KLUBU „DOSITEJ”: Građanski preokret podneo krivičnu prijavu

Organizacija Građanski preokret podnela je krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića i još pet povezanih osoba zbog sumnje da su izvršili niz krivičnih dela tokom poslednjih pet godina, a u vezi sa vodosnabdevanjem u našem gradu.
– Osumnjičeni su se udružili s ciljem da po unapred odre
đenim zadacima i ulogama vrše krivična dela kako bi nezakonito doveli Grad Zrenjanin i sve njegove stanovnike u dugoročni finansijsko-zavisni položaj od privrednih društava u privatnoj svojini Nenada Obradovića, odnosno da tim preduzećima omoguće monopolski položaj u poslu prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu i da tim radnjama nanesu štetu budžetu grada, a sebi obezbede protivpravnu imovinsku korist – navodi se u prijavi koju je sinoć na tribini o vodi u Klubu „Dositej” organizovao Zrenjaninski socijalni forum, a koju je predočio Dušan Kokot iz Građanskog preokreta.
On je rekao da su oni iskorišćavanjem svog položaja ili ovlašćenja, prekoračenjem granica svog ovlašćenja ili nevršenjem svoje dužnosti, do sada pribavili pravnim licima Gruppo Zilio S.P.A, Gruppo Zilio d.o.o. i Sinerteh d.o.o. protivpravnu imovinsku korist, odnosno naneli štetu budžetu u iznosu od preko 100 miliona dinara.
Osim Čedomira Janjića, Gra
đanski preokret za organizovani kriminal sumnjiči i Ivana Devića, bivšeg pomoćnika gradonačelnika Zrenjanina, Gorana Tajdića, bivšeg direktora Javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija i Nenada Obradovića, direktora i vlasnika preduzeća Sinerteh d.o.o. Beograd, koje gradi postrojenje za prečišćavanje vode za piće u Zrenjaninu.

Za zloupotrebu službenog položaja sumnjiče se Čedomir Janjić, Ivan Dević, Jasmina Malinić, načelnica Gradske uprave Grada Zrenjanina i Predrag Bodiroga, aktuelni vršilac dužnosti direktora JKP Vodovod i kanalizacija, a svih šest osoba sumnjiče se i za zloupotrebu položaja odgovornog lica, odnosno podsticanje na takvu zloupotrebu, piše u saopštenju.

Građanski preokret je uz saopštenje dostavio i krivičnu prijavu koja, uz priloge, ima više od 60 stranica.


Na sinoć održanom sastanku građana novinarka lista „Danas“ Miroslava Pudar iznela je rezultate istraživanja dr Dragane D. Jovanović o povezanosti povećane koncnentracije arsena u vodi za piće sa pojavom dijabetesa tip 2. Radi se o doktorskoj disertaciji odbranjenoj na Medicinskom fakultetu u Begradu 2013.
godine. Istraživanje je sprovedeno u Zrenjaninu. Povećana koncentracija arsena u vodi postoji u mnogim mestima u Vojvodini. Do istraživanja dr Jovanović uglavnom se ukazivalo na kancerogenost arsena.


M.B.
Foto: J. Drndak Njegović

Opširnije u štampanom izdanju