OBELEŽEN DAN OSLOBOĐENJA GRADA U DRUGOM SVETSKOM RATU: Venci na spomen obeležje borcima Crvene armije i spomenik Žarku Zrenjaninu

Polaganjem venaca na spomen obeležje borcima Drugog ukrajinskog fronta Crvene armije na Bagljašu, prijemom za prvog sekretara ambasade Ruske Federacije u našoj zemlji Alekseja Žukova kod gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića i polaganjem venaca na spomenik narodnom heroju Žarku Zrenjaninu Uči, danas je obeležena 74. godišnjica oslobođenja Zrenjanina od nemačkog okupatora.

Na spomenik Žarku Zrenjaninu vence su položili predstavnici Srednjobanatskog upravnog okruga, grada Zrenjanina, Ambasade Rusije, Vojske Srbije, SUBNOR-a i Srpske napredne stranke.

Danas, kada slavimo slobodu, moramo se setiti svih stradalih od ruke nacista: petrovgradskih Jevreja, koji su u logore odvedeni već u avgustu 1941, utamničenih u logoru u ulici Cara Dušana, u krugu Zatvora i opštinske uprave i stotina streljanih krvavog januara 1942, prе, a i posle tog zlоčina. Sećamo se, sa najvećim pijetetom, 220 boraca Crvene armije, koji su dali život za našu slobodu. Posle rata svet je podeljen na blokove, pojavili su se i pokušaji revizije istorije, ali oni nikada nisu bili na nivou višem od dnevnopolitičkih borbi. Ostaje činjenica da su srpski i ruski narod dali najveće žrtve i najveći doprinos slamanju fašizma u celom svetu. To je razlog što predstavnici Ruske federacije posećuju Zrenjanin 9. maja – na Dan pobede i 2. oktobra – na Dan oslobođenja našeg grada – rekao je zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

Santovac ističe da su Srbija i Rusija u najodsutnijim časovima istorije bili na strani pravde.

Potvrda snažne veze naroda Rusije i Srbije jeste i današnja poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Moskvi i njegov susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom – ističe Santovac.

Prvi sekretar ambasade Rusije u našoj zemlji takođe je podsetio da su narodi Rusije i Srbije najzaslužniji za pobedu nad fašizmom. On se zahvalio Srbiji kao državi na brizi za spomen obeležja poginulim borcima Crvene armije.

M. S-n.

Obelezavanje delegacija Okruga

Obelezavanje ruski diplomataJ.PG34

Obelezvanje delegacija SUBNOR

Obelezevanje delegacija Vojske Srbije