LEPŠA STRANA MEDALJE: Heroine zrenjaninskog sporta

Žensko lice sporta u Zrenjaninu“ naziv je izložbe koja je sinoć otvorena u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. To je prva izložba u Srbiji koja obrađuje ženske sportske uspehe i rezultate u jednoj sredini. Uz fotografije znamenitih sportskih heroina iz našeg regiona (od kojih su mnoge bile na otvaranju), izloženi su brojni trofeji, medalje, sportski rekviziti i oprema koji svedoče o vremenu u kojem su živele i borile se u sportskim arenama širom sveta.

DSC_1616 .o.o.

Autori postavke su Siniša Onjin, kustos-istoričar i Stojanka Lekić, pokrajinska poslanica, bivša sportistkinja i dugogodišnja sportska radnica. Izložbu je otvorila Miroslava Najdanovski, naša proslavljena plivačica i olimpijka, a sada članica Olimpijskog komiteta Srbije.

O dostignućima žena i njihovoj ulozi u zrenjaninskom sportu i afirmaciji fizičke kulture od sredine 19. veka pa do danas govorili su, osim autora, Jelena Gvozdenac Martinov, direktorka Muzeja, profesor dr Zoran Milošević, recenzent i Simo Salapura pomoćnik gradonačelnika. Oni su podsetili na sportistkinje koje su proslavile Zrenjanin i zemlju u kojoj su živele, na medalje koje su osvajale na Olimpijskim igrama, svetskim, evropskim, mediteranskim, balkanskim i državnim šampionatima. Takođe su sitakli da njihov sportski i životni put treba da inspirišu buduća pokoljenja.

Stojanka Lekić je posebno naglasila da je cilj izložbe i da podseti na dame koje su možda manje poznate mlađim generacijama, a u svet sporta krenule iz naše sredine i bile veoma uspešne, a potom su svojim znanjem i iskustvom doprinele razvoju i popularizaciji disciplina kojima su se bavile.

Postavka će ostati u Salonu do 10. novembra.

B. M.

Fotografije: Ivan Pančić

DSC_1588 .o.o.o.

DSC_1456 .o.o.

DSC_1459 .o.o.

DSC_1463 .

DSC_1436 .

DSC_1432 .

DSC_1467 .o.o.

DSC_1563 .

DSC_1568 .o.o.

DSC_1570 .o.o.

DSC_1555 .o.o.

DSC_1575 .o.o.

DSC_2516 .o.o.

DSC_1614 .o.o.

DSC_1531 .