OBELEŽEN DAN PRIIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU: Venci na spomen-ploči pukovniku Ristiću i oslobodiocima grada

– Period Prvog svetskog rata spada među najteže, ali i najslavnije periode  našoj istoriji. Moramo da budemo ponosni na ulogu Srbije u tom ratu, njenu pripadnost saveznicima i ogromne žrtve koje je podnela. Naša je dužnost da to pamtimo, da odamo počast svima čiji su životi utkani u slobodu koju danas imamo, u kojoj živimo i gradimo budućnost. Srbija je danas zemlja koja napreduje, razvija se i gradi siguran put u bolju budućnost – ovo je danas izjavila načelnica Srednjobanatskog okruga Snežana Vučurević, povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, nakon polaganja venaca u holu gradske kuće na spomen-ploču Brigadiru Ristiću, komandantu Pešadijske brigade Gvozdenog puka Knjaz Mihailo koji je oslobodio tadašnji Veliki Bečkerek, 17. novembra 1918. godine.

Primirje je potpisano 11. novembra, 1918. godine, u 11 časova na teritoriji današnje Francuske, u vagonu francuskog maršala Ferdinanda Foiša, u šumi, u blizini gradića Kompjenj, između sila Antante – Rusija, Francuska i Velika Britanija i Centralnih sila – Nemačka i Austrougarska. To je podrazumevalo prekid vatre, povlačenje nemačkih trupa, razmenu zarobljenika, kao i sporazum o ratnoj odšteti i uništavanju nemačkih ratnih brodova i podmornica.

Primirje je dogovoreno na zapadnom frontu, a srpska vojska je učestvovala na južnom frontu , gde je postigla najveći prodor od svih sila saveznica – proboj Solunskog fronta.

Prvi svetski rat, koji je počeo 1914. godine, okončan je formalno Versajskim mirom, 28. juna 1919. Poslednje, primirje saveznika sa Mađarskom, Srbija je potpisala 13. novembra, iste godine.

Dan primirja se obeležava Velikoj Britaniji, Belgiji, Novom Zelandu, Francuskoj, u zemljama Britanskog Komonvelta to je „Dan sećanja“, a u SAD je „Dan veterana“.

U Republici Srbiji od 2005. godine su ovom danu bili posvećeni prvi časovi u školama. Dan primirja se u Republici Srbiji obeležava kao državni praznik od 2012. godine i njegov simbol je stilizovani cvet Natalijine ramonde.

Vence na spome-obeležje u holu Gradske kuće su danas položile delegacije Komande Banatske brigade i Garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, u ime Grada načelnica Gradske uprave Jasmina Malinić, zamenik predsednika Skupštine grada Oliver Mitrović i član Gradskog veća Dragan Gudžev i u ime Srednjobanatskog upravnog okruga načelnica Snežana Vučurević i Nada Đukić, zadužena za odnose sa javnošću.

Dan oslobođenja našeg grada u Prvom svetskom ratu, kada je vlast i formalno preuzeo Srpski narodni odbor, biće obeležen na prigodan način u utorak, 17. novembra.

Branka Jajić

Foto Grad Zrenjanin i B.J.

(Opširinije u štampanom izdanju)