ALEKSANDROVO: Dan primirja obeležen kod Dobrovoljačke kapije

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu (11. novembar) juče su u Aleksandrovu položeni venci na spomen kompleksu Dobrovoljačka kapija, koji je podignut  avgusta 2015 godine. Otvorena je izložba o najmlađim dobrovoljačkim selima  u okviru priprema za obeležavanje 100 godina od osnivanja sela. Aleksandrovo, u opštini Nova Crnja, osnovano je 1922. godine, a zemlja na kojoj se nalazi dar je Aleksandra Prvog  Karađorđevića dobrovoljcima iz Prvog svetskog rata.

– U naredne tri godine obeležavaće se stogodišnjica naseljavanja ovih prostora posle  Velikog rata. Cilj je da takve događaje obeležimo na prigodan način.  Kod Dobrovoljačke kapije, postavili smo panoe sa tekstovima, gde će svako ko dođe u naše selo moći da se upozna bolje sa tim šta se ovde dešavalo pre sto godina – kaže Vladimir Brakus, predsednik Opštine Nova Crnja.

Udruženje „Srpskih ratnih dobrovoljaca od 1912-1918“ priprema se za obeležavanje stogodišnjice sela, a član Udruženja Jelka Čokolov Filušev naglasila da u tome imaju veliku podršku I drugih udruženja.

Od sledeće do 2023. godine obeležavaće se 100 godina od osnivanja najmlađih dobrovoljačkih sela. Tim povodm biće realizovane izložbe, osim u Aleksandrovu, i u Banatskom Višnjićevu, Banatskom Karađorđevu i Vojvodi Stepi.

U aktivnosti se uključuje i Fondacija “Misija Halijard”, čiji je predstavnik Bojan Dragićevič prisustvovao svečanosti.

–Želimo da sakupimo sav materijal i arhivu i napravimo presek šta se dogodilo i šta se događa posle celog veka sa najmlađim selima u tadašnjoj Kraljevini SHS, kasnije Jugoslaviji i Srbiji. Ideja je da, ako neko nekad to za 100 godina bude istraživao da bude javno dobro. Nažalost, malo se zna o ovoj priči i dobrovoljcima, a to je jako interesantan deo naše istorije – naglašva  Bojan Dragićević iz Fondacije „Мisija Halijard“, jedne je od najvećih akcija evakuacije oborenih savezničkih avijatičara u okupiranoj Evropi u Drugom svetskom ratu. Pre 75 godina prilikom sletanja američkog bombardera B24 Liberator u Srpsku Crnju, spašena je devetočlana posada ovog savezničkog aviona.

M.B.