OBELEŽEN DAN SVETIH ĆIRILA I METODIJA: Prvi put kao državni praznik

Srpska pravoslavna crkva već vekovima 24. maja obeležava spomen na svete apostole i tvorce slovenske pismenosti Ćirila i Metodija. Ove godine, po prvi put obeležen je kao državni praznik, a organizacija ,,Svetosavljeˮ u saradnji sa Gradom Zrenjaninom je tim povodom u baroknoj sali gradske kuće sinoć organizovala prigodnu akademiju.

Praznik 
Ćirila i Metodija ustanovljen je kao Dan slovenske pismenosti i kulture, kao sećanje na najznačajnije prosvetitelje, osnivače slovenske književnosti i tvorce prvog slovenskog pisma – glagoljice. Uvođenjem ovog praznika, Vlada Srbije se pridružila grupi od šest slovenskih država koje ga proslavljaju (Rusija, Ukrajina, Sevrena Makedonija, Bugarska, Češka i Slovačka).

O značaju Ćirila i Metodija, istorijskim prilikama u kojima su živeli i prosvetiteljskim misijama u kojima su učestvovali govorio je istoričar Slobodan Milin.Gošća večeri bila je Aleksandra Ninković Tašić, istoričarka nauke, multikulturalna ambasadorka Unesko kluba univerziteta Sorbona, predsednica Obrazovno-istraživačkog društva ,,Mihajlo Pupinˮ, sakupljač najobimnije materijalne građe o ovom velikom naučniku, inovatoru, misliocu i filantropu u Novom veku.

– Obeležavanje dana Ćirila i Metodija je samo povod da pokrenemo priču o tome koliko nam je prosvetiteljstvo bitno i koliko nam je pismenost duha bitna. Ovim izlaganjem želimo da pokažemo kakvi su bili naši preci, zvezdobrojci, Tesla, Pupin i Milutin Milanković, naravno i Ćirilo i Metodije. Pismenost je najbitnija ne samo sada, nego u svakom vremenu. Deca danas ne znaju dovoljno o Ćirilu i Metodiju, o mnogim našim naučnicima i velikanima, a trebalo bi da znaju o očevima koji su stvorili ne samo glagoljicu kao prvo pismo, već koji su se borili i savladavali teške izazove kako bi doneli slovo koje može da se razume u celom slovenskom svetu – istakla je Aleksandra Ninković Tašić, koja je i autorka knjige ,,Zvezdobrojciˮ u kojoj se govori o životima Nikole Tesle, Mihajla Pupina i Milutina Milankovića, o kojoj je, takođe, bilo reči.

Voditelj programa je bio Aleksandar Gajšek, novinar i autor kultne TV emisije ,,Agapeˮ, koji je se osvrnuo i na reči akademika Vladete Jerotića – prosvećenosti nikad dosta.

Organizator događaja i predsednik organizacije ,,Svetosavljeˮ Dragan Vidaković ocenio je ovaj događaj kao istorijski i zahvalio se Gradu Zrenjaninu što se priključio ovom obeležavanju.

– Za nas Svetosavce ovo je oduvek bio značajan datum, a sada je dobio svoju posebnost i to upravo u 2019. godini kada obeležavamo i osam vekova od samostalnosti (autokefalnosti) naše crkve, po prvi put praznik Ćirila i Metodije postaje i državni praznik, praznik književnosti, pismenosti i kulture – rekao je Vidaković.

M.Malbaški