Obeležen Dan ustanka naroda Srbije

Polaganjem venaca na spomenik narodnog heroja Žarka Zrenjanina obeležen je 7. jul, Dan ustanka naroda Srbije. Vence su položili delegacije SUBNOR, Vojske Srbije, Grada Zrenjnina, Saveza vojnih invаlida i komunisti Zrenjanina.

– Sedmog jula 1941. godine u Beloj Crkvi započela je herojska borba naroda Srbije protiv fašističkih okupatora i njihovih pomagača. Narod Srbije, a i cele Jugoslavije, svrstao se na stranu koja se suprotstavila najvećem zlu istorije – fašizmu. Žrtve su bile velike, ali ne uzaludne. Generacije su proživele decenije u slobodi, prosperitetu i miru. Danas im se odužujemo i zadovoljstvo je videti i mlade ljude i predstavnike naše Vojske i gradske vlasti na ovoj svečanosti – izjavio je ovom prilikom Neđo Papić, predsenik Gradske iorgnizacije SUBNOR.

Svečanosti je prisustvovao i jedan neposredni učesnik Narodnooslobodilačke borbe, Savo Radovanović, koji je sa 17 godina stupio u partizane u Istočnoj Bosni, a ratni put završio u maju 1945. kod Dravovgrada.

Gost svečanosti bio je i Blagoje Kovač, poreklom iz okoline Jajca, član familije koja je dala veći broj učesnika NOR. Kovač je predsednik boračke organizacije u Perlezu, nedavno nagrađene Zahvalnicom Gradskog odbora SUBNOR Zrenjanin.

M. S-n.