OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA: Da se ovakav zločin nikada ne ponovi

Članovi Jevrejske zajednice Zrenjanin i pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, polaganjem venaca na spomen ploču na mestu nekadašnje sinagoge, danas su odali počast svim Jevrejima, žrtavama Holokausta. Ovim je obeležen Međunarodni dan sećanja na sve žrtve Holokausta u Drugom svetskom ratu.

– Sećamo ih se da se ovakav zločin nikada više u istoriji ne ponovi. Ovaj datum smo obeležili na dva načina, tačnije na dva mesta u gradu, polaganjem venaca i cveća. Prvo, na mestu gde je u Zrenjaninu bila podignuta  jedna od najlepših sinagoga u Vojvodini, a koja je 1941. godine srušena, a drugo mesto je zgrada Poljoprivredne škole, gde se nalazio sabirni logor u kojem su nacisti odvodili zrenjaninske Jevreje na put bez povratka – rekao je Vladimir Arsenić, podpredsednik Jevrejske zajednice Zrenjanin.

Lokalna samouprava godinama unazad učestvuje u obeležavanju 27. januara, ali i 18. avgusta, dana kada se Grad seća deportacije Jevreja u koncentracione logore širom Evrope.

– Polaganjem venaca na mestu nekadašnje sinagoge odajemo počast našim sugrađanima jevrejske nacionalnosti, koji su ne tako davno, u velikom broju živeli na teritoriji našeg grada.

Na ove datume, pod time mislim i na 18. avgust, podsećamo celokupnu javnost da smo dužni da skrećemo pažnju na ovakve događaje i da se kao zajednica trudimo da se ovakva zlodela nikada nikome ne dese. Istakao bih kao važno i časove posvećene Holokaustu koji se održavaju u školama, kao jedan od načina da  mlađim generacijama prenesemo sećanje, i damo im zadatak da učine isto, da pamte i ne dozvole da se bilo koji oblik zla širi našim društvom – rekao je pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić.

 

M.Malbaški

Foto:Jovan Drndak Njegović