OBOGAĆENA POSTAVKA NARODNOG MUZEJA: Slikama Mirjane Nikolić Pećinar

Povodom Međunarodnog dana muzeja, 18. maja, danas je u Narodnom muzeju zrenjaninskoj publici premijerno dostupan značajan poklon koji je u ovu ustanovu stigao nedavno. Reč je o šest slika Mirjane Nikolić Pećinar čija je kćerka Milica Ivković iz Beograda, ovim darom ispunila želju svoje majke da nekoliko njenih radova dospe u grad u kojem je odrasla i školovala se. Narodni muzej je uz veliku zahvalnost prihvatio ovaj poklon, odlučivši da ga predstavi publici samo tokom Međunarodnog dana muzeja obeležavajući ujedno i desetogodišnjicu od smrti slikarke Mirjane Nikolić Pećinar koja se navršava 14. maja.
– Zajedno smo pregledale bogatu zaostavštinu i odabrale šest slika koje su raznolike po temama i vremenu nastanka. Nastale su u periodu od 50-ih do 90-ih godina prošlog veka. Uz tri slike koje imamo u našem fondu ovo će upotpuniti predstavu o bogatom opusu ove slikarke.
Uz slike smo dobili i značajan dokumentarni materijal, fotografije, kataloge. Tako da će iz slike koje poseduje Savremena galerija ovo biti jedno dobro polazište za izložbu koja bi mogla da se realizuje u organizaciji naše dve ustanove – objasnila je Olivera Skoko, kustoskinja – istoričarka umetnosti.
Zrenjaninski muzej u okviru Zbirke likovne umetnosti od ranije čuva tri slike Mirjane Nikolić Pećinar, a biće im pridodate i: ,,Tramvaj na Studentskom trgu”, ,,Oluja”, ,,Baka Desa”, ,,Groblje”, ,,Gradnja Novog Beograda”, kao i rad manjeg formata ,,Trešnje i Politika”. Bilo da je reč o ljudskoj figuri, pejzažu, mrtvoj prirodi ili retkim apstraktnim kompozicijama, slikarstvo Mirjane Nikolić Pećinar je sveobuhvatni prikaz jednog ličnog, lirskog i intimističkog odnosa prema prirodi i čoveku.
– Slike će biti izložene samo danas, u prostoru stalne postavke na prvom spratu, uz ostala dela autora iz XX veka. Posetioci ih mogu videti u period od 9h do 19 časova, vodeći računa o međusobnoj distanci od 2m i uz propisane mere zaštite upotrebu maske i dezinfekciju ruku – rekla je Olivera Skoko.
Mirjana Nikolić Pećinar je rođena u Sarajevu 1923. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Velikom Bečkereku/Petrovgradu, (današnjem Zrenjaninu). Učila je slikanje kod Aleksandra Lažečnikova i Stojana Trumića. Akademiju likovnih umetnosti i specijalni tečaj završila je u Beogradu u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Prvi put izlaže u Zrenjaninu 1953. godine Kao član ULUS-a izlagala je na kolektivnim izložbama Saveza likovnih umetnika Jugoslavije, Likovnim susretima u Subotici, umetničkim kolonijama Ečka, Počitelj, Sićevo.

M.Malbaški