OBUKA ODBORNIKA ZA KORIŠĆENJE JAVNOG BUDŽETSKOG PORTALA: Podaci o ubiranju i trošenju budžetskog novca uskoro dostupni

Odbornici Skupštine Grada Zrenjanin će, uz kolege iz još devet opština i gradova u našoj zemlji, uskoro biti u prilici da pristupe i steknu uvid u svaku stavku u sistemu prikupljanja i upotrebu novca koji se sliva u gradsku budžetsku kasu, sa ažurnošću daleko boljom od one koja se postiže na sednicama Skupštine na kojima se odlučuje o trošenju budžetskog novca.

Ovo je saopšteno danas, prilikom prezentacije i obuke za korišćenje javnog budžetskog portala (JBP), održane u velikih sali Skupštine grada. Portal su predstavili menadžerka ovog prjekta Dunja Naić, konsultant na projektu Dejan Spirić i načelnica Odeljenja za finansije Gradske uprave Zrenjanin Euđenija Besu. Učesnike skupa pozdravio je zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.

Santovac se zahvalio Stalnoj konfereciji gradova i opšina Srbije što su pozvali Grad Zrenjanin za učešće u ovom projektu, koji finansiraju Program Ujedinjenih nacija za međunarodni razvoj – UNDP i Kraljevina Švedska.

Ovom prilikom je saopšteno da je najvažniji rezultat koji se očekuje od pune primene ovog projekta biti upoznavanje odbornika sa tokom izrade nacrta lokalnog budžeta, znatno pre 1. novembra, kada počinje budžetska godina.

Za punu primenu ovog projekta biće neophodna i dodatna ulaganja u hardver za koje je rečeno da neće biti velika.

Od šireg značaja je danas saopšten podatak da su glavni izvori lokalnog budžeta, u čemu Zrenjanin nije izuzetak – deo poreza na zarade i imovinu.

Na pitanje o tokovima novca koji se ubira po osnovu akciza i poreza na dodatnu vrednost odgovora nije bilo.

U projekat obuke za upoznavanje sa korišćenjem Javnog budžetskog portala pored Zrenjanina ušli su i gradovi Kruševac, Subotica, Pirot, Vršac, i opštine Raška, Veliko Gradište, Nova Varoš, Bela Palanka i Ljubovija.

Zanimljivo je da su na ovu prezentaciju bili pozvani samo odbornici, dok rukovodećih ljudi javnih preduzeća i ustanova – nije bilo.

Inače, ovaj događaj privukao je minimalnu pažnju medija.

M. S-n.