OBUKAMA DO POSLA: Gerontodomaćice dobile sertifikate

U zrenjaninskom Gerontološkom centru, tokom oktobra i novembra prošle godine, deset nezaposlenih žena sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje – Flijala Zrenjanin, pohađale su obuku za gerontodomaćice, a juče su im uručeni povodom toga uručeni sertifikati. One su imale priliku da pohađaju teorijsku nastavu, a praktični deo obuke bio je u Gerontološkom centru i na terenu, u kućnim uslovima.

Gerontodomaćice su danas veoma traženo zanimanje.

Dodeli sertifikate prisustvovali su Tanja Živanov, direktorka Gerontološkog centra, Mirjana Ćulibrk iz Filijale za zapošljavanje i Goran Tomović. Kako je rečeno, ovaj sertifikat otvara mogućnosti za zaposlenje ne samo u zemlji, već i u inostranstvu. U Gerontološkom centru, po ugovoru, na zameni, rade dve polaznice obuke, dok je trećoj ugovor istekao. Inače, kako je rekla Tanja Živanov, to je bila izuzetno dobra grupa polaznica obuke i da se nada da će, kada bude ukinuta zabrana zapošljavanja, one naći ovde zaposlenje. Jedna od gerontodomaćica je napomenula da je želi da se zaposli u inostranstvu, dok ima i oni koje razmišljaju o osnivanju svoje agencije. Inače, iako su veoma tražene, zarada gerontodomaćica kod nas je oko 30.000 dinara.

Vesna Kornja iz Ečke i Tatjana Knežević iz Zrenjanina su zadovoljne obukom. Posao je jeste težak i odgovoran, ali je i human jer pomažu starim ljudima. Tatjana ima i udruženje građana vezano za socijalno preduzetništvo, pa razmišlja o otvaranju agencije, uz podršku Gerontološkog centra i Filijale za zapošljavanje.

Tokom obuke, polaznice koje su to želele, mogle su da steknu i sertifikat za negovateljice.

M.B.