OD 12. APRILA POČINJE POZORIŠNI FESTIVAL VOJVODINE: „Gomeks” pokrovitelj

Pod motom „Pozorište u stigmatizovanom društvu“, od petka, 12. do četvrtka, 18. aprila, održava se 69. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine. U susret Festivalu danas je održana konferencija za medije na kojoj su govorili Valentin Vencel, predsednik Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine, Ivan Francuski, direktor Narodnog pozorišta ,,Toša Jovanović” i Goran Kovačević, vlasnik kompanije „Gomeks”, koja je i ove godine medijski i marketinški pokrovitelj. Zrenjaninsko Narodno pozorište ,,Toša Jovanović” i ovog puta je u ulozi domaćina, a publika će imati priliku da vidi najbolja dramska i lutkarska ostvarenja vojvođanske scene u protekloj godini.

Izabrane predstave – četiri dečje i šest dramskih – žanrovski su raznovrsne, prilagođene svim uzrastima i ukusima. Selektor ovogodišnjeg Festivala je Slobodan Savić, kritičar, novinar i urednik radio i televizijskih emisija, među kojima se izdvaja TV serijal „Čitanje pozorišta”.

Na Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine dešava se fantastičan spoj sjajne publike i teatra. Živimo u svetu koji je pun sukobljavanja, antagonizama koji se zapravo prenose na sve delove društva, ne zaobilazi ni teatar. Zato mi, u Zajednici profesionalnih pozorišta Vojvodine, mislimo da je pozorište mesto duševnog diskursa, ali pre svega jedan most koji povezuje različitosti. Takođe, smatramo da je zrenjaninskoj publici koja je interkulturalna i otvorena prema svima, ovakav Festival preko potreban i da će sa uspehom biti realizovan – izjavio je Valentin Vencel, predsednik Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine. Složio sa mišlju selektora Savića da je ovogodišnja pozorišna produkcija skromna, ali se vodi time da je bitniji kvalitet od kvantiteta i da repertoar oslikava prošlogodišnju situaciju u pozorištima. Smatra da će ovaj Festival biti jedan od najboljih do sada, uprkos svemu.

Kompanija „Gomeks” dugogodišnji je sponzor ne samo Festivala, nego i pozorišne produkcije uopšte. Stoga je danas potpisan i sporazumni ugovor za medijsko pokroviteljstvo.

Izuzetno mi je drago što i ove godine nastavljamo saradnju. Kultura je izuzetno važna u ovom savremenom svetu gde dominiraju moderne tehnologije. Pomaže čoveku i oplemenjuje njegov život. Zato ova naša investicija nije samo ulaganje u kulturu, već je dugoročna investicija u čitavo društvo, koje na taj način postaje stabilnije. Raduje me što naša kompanije može da pomogne jedan ovakav festival i instituciju – istakao je Goran Kovačević i dodao da je vrednost investicije za ovu manifestaciju 500.000 dinara.

Direktor NP ,,Toša Jovanović” Ivan Francuski podsetio je da će se Zrenjaninsko pozorište predstaviti lutkarskom predstavom „Carski pevači”, a mjuzikl „Bilo jednom u Banatu”, koji potpisuje Vladimir Lazić, otvara Festival.
– Za organizaciju ovakvog događaja potrebno je višemesečno angažovanje većeg broja ljudi, kako iz Pozorišta tako i van njega. S obzirom na to da smo dobili sve pohvale od gostiju, kritike, drugih pozorišta, medija i naravno publike, ne sumnjam da ćemo se i ove godine pokazati kao izuzetni domaćini – poručio je Francuski.

Miroslava Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović