OD BRODOGRADILIŠTA „BEGEJ” OSTALO SAMO SEĆANJE – OKONČAN STEČAJNI POSTUPAK

Posrnuće trajalo devet godina

Zrenjaninski pogon za izgradnju i remont brodova „Begej” nekada je važio za uspešnu firmu, a rešenjem Privrednog suda od 17. avgusta ove godine završen je stečajni postupak. Tako je ova firma i formalno prestala da postoji.
– Na završnom ročištu stečajni sudija je usvojio završni račun i izveštaj stečajnog upravnika. Odobrena je raspodela neraspoređenog dela stečajne mase poveriocima prvog, drugog i trećeg isplatnog reda. Određena je i konačna nagrada stečajnoj upravnici Jelici Vukolić – navodi se u obrazloženju Privrednog suda.
Podsećamo da je stečajni postupak pokrenut krajem 2012. godine, a rešenjem navedenog suda bankrotstvo Brodogradilišta određeno je 23. januara 2013. godine. Kako saznajemo, nakon okončanja parničnih postupaka poverioci su od „Begeja” potraživali nešto više od 1,8 milijardi dinara. Ukupno ostvareni troškovi stečajnog postupka i obaveze stečajne mase iznose 60.136.079 dinara, od čega je namireno 35.974.701 dinar, dok je 24.161.378 dinara ostalo nenamireno zbog nedostatka sredstava.
– Tokom 2009. godine, dakle pre otvaranja stečajnog postupka, celokupna oprema Brodogradilišta prodata je povezanom licu „Merkorporejšn” d.o.o. (Mercorporation) iz Zrenjanina. To je, u velikoj meri, usporilo sprovođenje stečajnog postupka, s obzir da se pred ovim sudom vodio spor radi pobijanja ove pravne radnje, gde je tužbom traženo da se prodata oprema vrati u stečajnu masu. U tom sporu Brodogradilište nije uspelo – ističe se u obrazloženju.
Poveriocima prvog, drugog i trećeg reda isplaćeno je nekoliko desetina miliona dinara od prodaje imovine „Begeja” i od novca zarađenog od zakupa. Posmatrajući raspoložive podatke , državne institucije (od Elektrodistribucije Zrenjanin do Poreske uprave), banka, firma za obezbeđenje, advokati i bivši radnici uspeli su da ostvare svoja potraživanja u različitim procentima.
Stečajna upravnica Jelica Vukolić je, po zakonu, dobila nagradu u iznosu od 1.152.922 dinara, a takođe su isplaćeni i njeni troškovi od 1.370.006 dinara. Rešenjem Privrednog suda određeno je i brisanje Brodogradilišta iz evidencije Agencije za privredne registre i gašenje računa stečajnog dužnika.

  • NOVO PREDUZEĆE
    Na sednici odbora poverilaca održanoj 21. marta 2017. godine prihvaćena je ponuda beogradske firme „Rubikon šiping kompani” d.o.o. (Rubicon shipping company) za kupovinu imovine stečajnog dužnika po ceni od 46 miliona dinara, nakon čega je obnovljena izgradnja brodova. Danas, umesto brodogradilišta „Begej”, na adresi Temišvarski drum bb, od 2019. godine posluje novo preduzeće „Begej Šipjards Grup” (Begej Shipyards Gruop).

I. Isakov