ODRŽAN JOŠ JEDAN PROTEST MEŠTANA LUKIĆEVA ZBOG „VINEKSA”

Hoćemo čist vazduh, vodu i zemlju!

Kada je firma pod imenom „Vineks etil” došla u Lukićevo 2012. godine, malo ko je mogao da očekuje probleme koji će nastati. Naime, poslednjih nekoliko godina iz pogona ove fabrike, koja proizvodi etil alkohol se širi nesnosan miris, koji obuhvata celo selo. Zbog toga su meštani više puta protestvovali, tražeći da vlasnik preduzme nešto po tom pitanju.
Njihovi zahtevi nisu ispunjeni, pa su 21. jula Lukićevljani ponovo prošetali do pogona „Vineksa”, nažalost u manjem broju nego tokom prethodnih nekoliko protesta. Članovi ekološkog pokreta su istakli da oni nemaju ništa protiv toga da „Vineks” radi u Lukićevu, ali da firma mora da poštuje zakone ove države i da reši problem neprijatnih mirisa što pre.


Da stvar nimalo nije naivna potvrdio nam je i doktor Tomislav Stevanović, pedijatar rodom iz Lukićeva, jedan od učesnika protesta.
– Mi imamo ogroman problem sa neprijatnim mirisima koji dolaze iz „Vineksa”, kao i sa nekotrolisanim đubrenjem zemljišta iz „jezera”. Kada kažem „jezero” mislim na veliki bazen u koji „Vineks” izbacuje svoj otpad nakon destilerije, i iz kojeg dolazi miris koji spominjemo. Da stvar bude gora, „jezero” se nalazi na 150 metara od bunara iz kojih se Lukićevo snabdeva vodom. Ja sam više puta govorio i pisao o tome da ti mirisi izazivaju različite zdrastvene probleme, može doći do pogoršanja astme, srčanih problema i ne treba zaboraviti psihičke probleme zbog konstantnog udisanja isparenja. Imamo podatke da se krave u „Vineksu” hrane kukuruzom koji se tretira pesticidima, i ne samo to već i da se u ložišta ispod kazana u destileriji kao pogonsko gorivo ubacuju džambo vreće koje su od plastike, a poznato je koliki je plastika zagađivač – istakao je Tomislav Stevanović.


Doktor Stevanović je rekao da su tražili kontrolu rada „Vineksa” i od Gradske uprave u Zrenjaninu, i od Pokrajinskog sekreterijata za vodoprivredu.
– Tek posle pola godine Pokrajina je poslala svoje ljude u „Vineks” gde su oni bili nekih pola sata ili malo više, posle čega su izdali saopštenje koje je neverovatno. Oni su rekli da je voda iz „jezera” obična voda, a ne kako mi tvrdimo otpadna voda. Prošle godine smo imali sastanak sa predstavnicima Gradske uprave na kojem su bili i predstavnici kafilerije i „Vineksa”, i tada nam je obećano da će problem biti rešen. Od toga nije bilo ništa. Iz kafilerije kao i iz „Vineksa” i dalje dolaze neprijatni mirisi – objasnio je Tomislav Stevanović.
Predstavnici ekološkog pokreta su obećali okupljenim meštanima da će protesti biti nastavljeni i pozvali su ih da se što više njih uključi u rešavanje ovog problema, jer se on tiče svih Lukićevljana.

  • PETICIJA
    Podsećamo da su nakon neuspešnih obraćanja rukovodstvu kompanije „Vineks etil”, stanovnici Lukićeva, njih skoro 750, potpisali peticiju protiv ove kompanije, koju su predali pre godinu dana.

Ž. M.