ODRŽANA 15. „NOĆ MUZEJA“: Zrenjaninci posetili ustanove kulture

Ustanove kulture otvorile su i sinoć vrata posetiocima i za njih pripremile bogat i zanimljiv program u okviru 15. „Noći muzeja”. Narodni muzej odabrao je provereni recept – radionice u kojima je uživao velik broj mališana i koncerte koji su privukli mnoge Zrenjanince. Stalna postavka Zbirke primenjene umetnosti bila je upotpunjena, a publika je imala priliku da se upozna sa britanskim staklom. Salon kabinet porodice Varadi od sinoć je bogatiji za fotografiju nastalu 2. jula 1905. Postavke „Raznovrsnost biljnih semena i njihova moć”, „Aparat za veštački pneumotoraks”, „Zajedno kroz vekove” – rad Arheološkog odeljenja i Konzervatorske službe nikoga nisu ostavile ravnodušnim. Gostima Muzeja omogućeno je bilo i da saznaju ko je bio najstariji počasni građanin našeg Grada a potvrda za to je njegova povelja iz 1859. godine.

Školica tkanja”, radionica za decu uzrasta od šest do 10 godina okupila je mališane i njihove roditelje. Za malo starije organizovana je bila „Muzejska potraga” u kojoj je učestvovalo dosta „malih detektiva“ koji su pronalazili skrivene predmete i upoznavali se sa kulturom i tradicijom. U atrijumu Muzeja upriličena je još jedna radionica, ovog puta vajarska na temu „Moć muzeja”. Hor „Josif Marinković” obeležava 35 godina od osvajanja titule Hora sveta, a Zrenjaninci su mogli da vide njihovu bogatu zaostavštinu. Ugođaj su upotpunili svojim nastupom „Zrenjaninski kamerni hor” i učenici Muzičke škole čiji koncert nije prošao nezapaženo.

 

U velikom salonu ljudima su se upoznavali sa aktuelnom postavkom „Strma ravnica. Sto godina od kolonizacije Vojvodine 1921”. U malom salonu otvorena je etnološka „Iz davnina za pokolenja”, a u holu su izloženi crteži Artura Momirova „Dobro jutro drage kolege”.

 

U Savremenoj galeriji dostupna je „Umetnost za sve: sinteza u Zrenjaninu i okolini”. Posetioci su kroz fotografiju mogli da saznaju nešto više o skulpturama iz bogatog fonda Galerije, kao i delima koja su postavljena u krugovima zrenjaninskih fabrika i javnih ustanova, a održana je i radionica za decu „Moja skulptura”. Postavka „Mikro” Sonje Bojanić otvorena je u Kulturnom centru. U sklopu nje realizovana je još jedna aktivnost namenjena mališanima pod nazivom „Mikro mikrobi”. U foajeu Narodnog pozorišta, održana je mala škola lutkarske animacije. Zrenjaninski lutkari su deci prikazali svoje umeće i otvorili im vrata svog čarobnog sveta. Ona su dobila priliku da se igraju sa lutkama koje se koriste u predstavama, ali i da se sami, na kratko, nađu u ulogama lutkara i nauče puno toga novog i zanimljivog.

Na Dečjem odeljenju Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ svoj novi roman „Usamljenost manjine” predstavio je književnik i prevodilac Ivan Ivanji.

M. Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović