OLIMPIJSKA PRIČA: BORIS VUKELIĆ, STONOTENISKI TRENER, UČESNIK IGARA U LONDONU 2012

Olimpijadu treba doživeti

Na ceremoniji otvaranja, u trenutku kada je Srbija najavljena, a naša zastava se zaviorila u rukama Novaka Đokovića, ponos je bio neizmeran – kaže Vukelić
Kao trener Stonoteniskog kluba Banat Boris Vukelić osvojio je dve titule ekipnog prvaka Srbije, a kao selektor reprezentacije mladi stručnjak učestvovao je na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine. Vukelić je sada selektor seniorske i juniorske reprezentacije Bahreina.
– San svakog sportiste jeste da bar jednom bude učesnik Olimpijskih igara, ja sam taj san ostvario. Zbog povrede rano sam prekinuo igračku karijeru, kao takmičar nisam nastupio na Igrama, ali sam to nadoknadio kao trener. Veliki je podvig bio što su se tada naši Aleksandar Karakašević i Marko Jevtović kvalifikovali za London. Obezbediti olimpijsku vizu u stonom tenisu nije lako, jer se za tri dana igra isto toliko turnira. Stonoteniser mora da pobedi na pet jakih mečeva u jednom danu, nema prava na kiks. To dovoljno govori koliko igrači treba da budu psihički i fizički spremni. Zato sam nakon kvalifikacija bio veoma ponosan na igrače, a svi zajedno smo bili uzbuđeni što smo deo Olimpijskog tima Srbije. Za mene kao mladog trenera to je bila velika čast i privilegija – priča Vukelić.
Iako na takmičenju u Londonu stonoteniseri nisu imali neki zapaženiji rezultat, naš sagovornik ističe da iz prestonice Velike Britanije nosi lepe uspomene. Kaže, bio je u društvu naših najboljih sportista, ali i svetskih asova, razgovarao je sa njima, bodrio ih na takmičenjima, radovao svakom uspehu…
– To je osećaj koji se teško može opisati, to treba doživeti i osetiti. I sada se naježim kada se setim ceremonije otvaranja Olimpijskih igara i ulaska na prepun stadion. U trenutku kada je Srbija najavljena i kada smo svi složno podigli u vis ruke, a naša zastava se zaviorila u rukama Novaka Đokovića, ponos je bio neizmeran. Fascinantno je bilo videti toliko sportista na jednom mestu. Posmatrao sam način na koji su se pripremali za takmičenja, ali i kako su proslavljali pobede i podnosili poraze. Niko nije ravnodušan, svako na svoj način izražava radost i tugu. Snažan utisak na mene je ostavilo Olimpijsko selo koje je živelo 24 sata. Na igrama u Londonu sam stekao ogromno trenersko iskustvo i nadam se da ću imati priliku da opet budem član olimpijskog tima Srbije – rekao je Boris Vukelić.

Z. D. – B. M.