OPERSKA ČAROLIJA U EČKI I ZRENJANINU – OKUPILI SE UČENICI MUZIČKIH ŠKOLA I AKADEMIJA IZ REGIONA

Mladi pevači – glasovi budućnosti

Devojke i mladići iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, polaznici Letnje operske škole održane od 8. do 14. jula u Kaštelu Ečka, predstavili su se zrenjaninskoj publici koncertom u gradskoj kući, u nedelju, 14. jula. Sa njima je nastupilo i dvoje, sada već bivših učenika zrenjaninske Muzičke škole – Danijela Kondić i Vladimir Jakšić, iz klase prof. Ane Šajrer.
U dvorcu u Ečki, u parku stoletnih hrastova, 22 učenika muzičkih škola i akademija pohađalo je nastavu Letnje operske škole, koju organizuje Muzičko opersko-teatarska organizacija – MOTO. Za tu priliku domaćini iz Kaštela reparirali su pijanino sa početka 19. veka.
Polaznici na radionicama i predavanjima učili su o vokalnoj tehnici, interpretaciji, glumi i scenskom pokretu, istoriji opere, a zajedno sa psihološkinjom i psihoterapeutkinjom Natašom Cvetković Jović vežbali su i kako da se oslobode straha od javnog nastupa.


Posebno je značajno to što su mladi pevači imali priliku da tokom šest dana uče od vrhunskih predavača – Violete Pančetović Radaković, vanredne profesorke na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, Nataše Jović Trivić, prvakinje Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, Vladana Đurkovića, reditelja i docenta na FMU i Dragana Stevovića, direktora Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu. Klavirsku saradnju pružili su saradnica u Operi i teatru Madlenianum Dragana Anđelić Bunjac i Milivoj Veljić, klavirski saradnik na FMU.
Ipak, posebnu čast polaznicima Letnje škole učinila je primadona i prof. emeritus Radmila Bakočević sa kojom su razgovarali, dobivši savete o odnosu prema profesiji. Uz sve to, pevači su se i družili i učili jedni od drugih.
– Tokom dugogodišnje prakse u oblastima klasične muzike, opere i teatra, uvideli smo potrebu da afirmišemo i promovišemo mlade umetnike. Zato smo pokrenuli akciju, udruživši svoje znanje, iskustvo i energiju – podseća Svetlana Milutinović, koja je na čelu MOTO upravnog umetničkog tela, koje čine operski pevači, muzičari, vajari i predstavnici kulturnih institucija.


Kaštel Ečka je pravi ambijent za pevače, kaže Nataša Jović Trivić, koja je bila na čelu pedagoga Letnje operske škole. – Zahvalni smo na gostoprimstvu našim domaćinima, na trudu da nam svaki trenutak učine prijatnim i ugodnim i da imamo sve uslove za vežbanje – ističe ona.
Završni koncert održali su u barokonoj sali gradske kuće zajedno sa Danijelom Kondić i Vladimirom Jakšićem, koji se nisu mogli pridružiti obuci u Kaštelu budući da su bili u Italiji na takmičenju sa Omladinskim mešovitim horom Muzičke škole. Bio je to pravi pupuri najlepših i najpopularnijih arija iz opera svetskih klasika i domaćih autora, u izvođenju mladih pevača potpuno posvećenih muzici.
Organizaciju treće po redu Operske škole podržali su Ministarstvo kulture i informisanja, „Eurobanka” Srbije, Grad Zrenjanin, Prolom voda, Inkluzivna mreža, „Interhermes trejd” (Interhemes trade) i „Movako grup” (Movako group).