ORGANIZATORI 36. „DANA PIVA“ PORUČUJU: Epidemijske mere će se morati poštovati

Iako je pripremljen bogat kulturno-umetnički, zabavni, sportski i program za mališane, mnoštvo koncerata i ostalih propratnih aktivnosti, koje će zadovoljiti ukuse svih sugrađana, ali i gostiju, strah od korona virusa uticao je i na organizaciju ovogodišnjih 36. „Dana piva“, manifestacije po kojoj je naš Grad poznat, a koja je odavno premašila lokalne okvire. Epidemijske mere koje je propisao Krizni štab i gradski Štab za vanredne situacije će se morati poštovati najavili su organizatori na današnjoj konferenciji za medije održanoj u gradskoj bašti.
– Zrenjaninski „Dani piva” su manifestacija koju mnogi kopiraju, ali je ona jedinstvena po svom sadržaju, ljudima i konceptu organizacije na nivou cele Srbije. Verujemo da će nas posetiti gosti iz drugih gradova i sredina, i oni su uvek dobrodošli u Zrenjanin, grad koji svakog prihvata otvorenog srca. Tu smo da budemo dobri domaćini i da svi koji borave odavde ponesu najlepše uspomene – rekao je gradonačelnik Simo Salapura.
Osvrnuo si i na situaciju sa korona virusom i apelovao na sve sugrađane i goste da se, kao i do sada pridržavaju pravila i da se svi koji su u mogućnosti, a to nisu učinili vakcinišu.
– Moramo se dotaći epidemije i mera koje moramo svi da poštujemo, kao i na svim drugim manifestacijama. Bitno nam je da događaj protekne u najboljem redu, ali nam je, iznad svega, najvažnije zdravlje i bezbednost sugrađana i gostiju – rekao je prvi čovek Grada i dodao
– Dve lokacije na kojima će biti veliki broj posetilaca, Žitni trg i Trg slobode, biće ograđeni. Obezbedićemo kovid redare i proveru. Ljudi će morati da budu vakcinisani i da pokažu negativan test. To su uslovi koje je postavio krizni štab i prema tome mnogo je bitno poštovati sve mere. Mislim da veliki broj naših sugrađana i gostiju jeste vakcinisan, ima i onih koji su preležali koronu, a biće i vremena da se nevakcinisani testiraju tako da ćemo u tom velikom prostoru imati najminimalniji zdravstveni rizik – rekao je gradonačelnik Salapura.
Roman Bugar, direktor Vojvođanskog sinfonijskog orkestra i Zrenjaninske filharmonije,
najavio je dva spektakularna nastupa, i dodao da nije bilo ni malo lako isplanirati ih u pandemijskoj godini. Koncertima, na kojima se očekuje velik broj posetilaca, nastaviće se tradicija da kulturni brend Grada, Filharmonija, otvori „Dane piva“.
– Siguran sam da će publika i ovog puta uživati. Što se programa tiče, mi svake godine pripremamo tematski koncert. Ovog puta smo odabrali latino note. Dirigentska palica biće ponovo u rukama maestra Aleksandara Kojića. Naš solista svetskog glasa, Bela Mavrak, izvešće najpoznatije numere i povesti prisutne na muzičko putovanje po Argentini, Španiji, Brazilu, Kubi. Ponosni smo što se odaziva svakom našem pozivu, prihvata da nastupa sa nama, a za nas je izuzetna čast da pratimo solistu takvog kalibra – rekao je Bugar.
Prema njegovim rečima, drugi koncert je nešto sasvim novo i drugačije. Reč je o Aba i Metalika simfoniku. To je, dodaje on, objedinjeni projekat za koji se svi nadaju da će posle „Dana piva” zaživeti, i o kojem će se tek pričati.
Operski pevač, Bela Mavrak, podsetio se nastupa iz 2018. pred preko 20.000 ljudi.
– Da nije Zrenjanina ja nikada ne bih postao ono što sam danas. To uvek, sa velikim ponosom ističem gde god da nastupam – kazao je Mavrak i dodao da veliku zahvalnost duguje maestru Slobodanu Bursaću.
Osnivač i gitarista „Divljih jagoda”, Sead Zele Lipovača, podsetio je da bend traje više od 4 decenije, da iza sebe ima par stotina koncerata i više od tri miliona prodatih albuma.
– Od „Divljih jagoda” možete očekivati svetski koncert benda koji dolazi sa Balkana – kazao je Lipovača.
Na Žitnom trgu, uz točenje preko 50 vrsta piva, posetioci će moći da uživaju u nastupima, Marka Luisa, Dženana Lončarevića, „Partibrejkersa“, Adila, i drugih afirmisanih izvođača i predgrupa.

Miroslava Malbaški
Foto: Jovan Drndak Njegović