OSMA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA PROTEKLA U ZNAKU ODLUKA O „VODOVODU”

Sporne su subvencije

JKP „Vodovod i kanalizacija” ubuduće će, pored održavanja vodovodne i kanalizacione mreže, moći da se bavi izgradnjom i rekonstrukcijom. Ovom preduzeću odobrene su i subvencije, između ostalog za tekuću likvidnost i isporučenu prečišćenu vodu. Ovo je izglasano na sednici gradske Skupštine koja je održana 7. maja u Kulturnom centru.

OPREMANjE INDUSTRIJSKE ZONE
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura obrazložio je odluku o proširenju nadležnosti „Vodovoda”.
– Ovim pokušavamo da podignemo nivo i kvalitet pružanja usluga prema individualnim korisnicima, ali i da imamo efikasniji pristup opremanju industrijske zone „Jugoistok–Ečka”, kao i za najavljenu rekonstrukciju vodovodne mreže u naselju „Ruža Šulman” – rekao je Salapura.
Odbornik grupe „Dosta je bilo” Aleksandar Korovljev istakao je da proširenje nadležnosti „Vodovoda” ne bi bila loša strateška odluka, ali samo u državi gde postoji kontrola tokova novca, te da javnu nabavku mogu da organizuju država, pokrajina i lokalna samouprava, a ne nužno „Vodovod”.
Gradonačelnik je takođe prokomentarisao i izveštaje o radu gradskih ustanova usvojene na sednici, kazavši da jednim delom može biti zadovoljan njihovim radom.
– Međutim, ono što uvek tražim od svih, jeste da moramo više da radimo na kvalitetu usluga, bržem rešavanju problema koji se svakodnevno javljaju u gradu. Nadam se da ćemo vremenom dostići taj nivo – rekao je prvi čovek Grada.


Odbornici su usvojili izveštaje o radu Gradske uprave za 2020, Lokalnog ombudsmana, Saveta za zdravlje, Turističke organizacije, Kulturnog centra, Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Centra za socijalni rad, Centra za pružanje usluga socijalne zaštite „Most”, kao i izveštaj o poslovanju Ustanove Rezervati prirode.
Zanimljiva tačka je bila i promena Statuta Javnog preduzeća za urbanizam, koje će u budućnosti moći da ima dva izvršna direktora, umesto jednog.
Pred odbornicima se našao i Predlog rešenja o utvrđivanju naziva ulica na teritoriji Grada, kojim ulice koje do sada nisu imale zvanične nazive, dobijaju nova imena. Planirani dnevni red nije pretrpeo izmene, a dva predloga za njegovu dopunu koje su podneli Svetlana Vukobratović Novković („Dosta je bilo”) i Milan Ivanić (DSS) odbijeni su.
Bez odgovora su ostale kritike članova opozicije povodom usvajanja izmena Posebnog programa o korišćenju subvencija iz budžeta grada za „Vodovod i kanalizaciju”. Reč je o 105 miliona dinara namenjenih za: bušenje bunara i izvorišta (25 i po miliona dinara), nabavku specijalnog vozila (11 i po miliona), vodosnabdevanje (4 miliona), tekuću likvidnost (22 miliona), kao i za isporučenu prečišćenu vodu (nešto više od 42 miliona dinara).

OPOZICIJA: SUBVENCIJE DA SE NASTAVI PO STAROM
– Mogu da razumem izdvajanje za bušenje bunara i za posebno vozilo za „Vodovod”, ali zbog čega se, pored već odobrenih 10 miliona dinara, sada odobrava još 12 miliona, i to za tekuću likvidnost? U kakvoj se finansijskoj situaciji nalazi preduzeće kada se ovolika sredstva iz budžeta odvajaju za plate, poreze na plate, odnosno, tekuću likvidnost – pitao je Zoran Sandić, šef odborničke grupe DSS-a. Takođe je kazao da nikome nije jasno šta se plaća sumom predviđenom za „prečišćenu pijaću vodu”.
– Takve vode nema, fabrika vode ne radi već mesecima i građani se snabdevaju vodom koja nije prečišćena i nije za piće – naveo je Sandić.
Podsetio je i na nedavnu izjavu predsednika Srbije o snabdevanju vodom za piće iz Dunava, kao i na ideju regionalnog vodovoda, koji je započet 2006. godine u Ministarstvu za kapitalne investicije kada je odobreno 24 miliona evra za projekat dovlačenja zdrave pijaće vode za srednji Banat sa izvorišta kod Kovina u priobalju Dunava. Iz DSS-a poručuju da je ovo jedino ispravno i dugoročno rešenje problema sa vodosnabdevanjem.
Komentare o subvencijama „Vodovodu” uputio je i odbornik pokreta „Dosta je bilo” Aleksandar Korovljev.
– Preduzeće traži novac zato što duguju za poreze, zdravstvenu zaštitu i plate zaposlenima. Februara je to bilo 10 miliona, sada je 22 miliona dinara. Prošlog puta sam rekao da ovo ne može da se rešava subvencijama.
Za tri meseca će im trebati 36 miliona dinara. Ne smemo da dozvolimo da ostanemo bez „Vodovoda”. Tempom od 105 miliona godišnje, za deset godina bacićemo u bunar vrednost jedne nove fabrike vode – naglasio je Korovljev.

  • I ZRENJANIN ZASLUŽUJE INVESTITIJCE U ZDRAVSTVO
    Odbornik DSS-a Milan Ivanić kazao je da pozdravljaju najavu izgradnje kovid bolnice u Novom Sadu i rekonstrukciju Kliničkog centra Vojvodine, ali je podsetio i da je potrebno završiti izgradnju Opšte bolnice „Đorđe Joanović”. – Predsednik Srbije je izjavio da je izgradnja bolnica veoma važna. Mišljenja smo da i grad veličine Zrenjanina zaslužuje više pažnje u pogledu izdvajanja sredstava za zdravstvo. Podržavamo nabavku novog skenera za našu bolnicu i smatramo da treba razmotriti nabavku magnetne rezonance, iako znamo da je to velika investicija – poručio je Ivanić.

Miroslava Malbaški
Foto: Jovan D. Njegović