DEVETA SEDNICA SKUPŠTINE PO HITNOM POSTUPKU

Za državni projekat – ekspresno

Tri dana od poslednjeg zasedanja, Skupština je ponovo sazvana, i to po hitnom postupku, u ponedeljak, 10. maja. Na dnevnom redu našla se samo jedna tačka – Predlog zaključka o davanju saglasnosti na izmene i dopune Programa poslovanja JKP „Vodovod i kanalizacija” za 2021. godinu. Ovom preduzeću odobreno je nešto više od 448 miliona dinara za komunalno opremanje radnih zona „Jugoistok”.
Radovi će obuhvatiti rekonstrukciju i izgradnju vodovodne mreže, fekalne i atmosferske kanalizacije sa pratećom infrastrukturom.
Zamenik gradonačelnika Saša Santovac je objasnio zbog čega se žurilo da se ponovo sastane lokalni parlament.

– Ovo je hitna sednica kako bismo mogli krenuti sa radovima na izgradnji nedostajuće infrastrukture za kompaniju „Linlong“, ali ne samo za njih, već i druge privredne subjekte. U ovom trenutkuimamo građevinsku dozvolu za vodovodnu mrežu i za fekalnu kanalizaciju, uskoro očekujemo i predaju za lokacijske uslove za atmosfersku kanalizaciju. To sprovodi Grad, a ne Republika, koja je na neki način omogućila Gradu da finansira ovu izgradnju, zbog toga što Zakon o komunalnim delatnostima propisuje da se time bavi i lokalna samouprava – rekao je Santovac.
Odbornici DSS-a bojkotovali su zasedanje jer im je, kako kažu, materijal stigao suviše kasno. Aleksandar Korovljev, odbornik pokreta „Dosta je bilo”, poručio je da je državni projekat izgradnja fabrike guma, ali ne i pijaća voda za Zrenjanince.
– Država daje pare Zrenjaninu, koji nema pijaću vodu, da obezbedi vodu Kinezima, i to preko „Vodovoda” koji nema za plate. Zašto je voda za kinesku firmu prioritetnija od pijaće vode za Zrenjanince? Kako će „Vodovod” ovo da izvede? Nije pitanje da li imaju stručnog kadra, oni su dovedeni do prosjačkog štapa. Za ovaj posao moraju da raspišu javnu nabavku, a zašto da to rade oni, a ne država? Hoće li se ovo odraziti na vodosnabdevanje Zrenjaninaca – niz je pitanja koja je kolegama odbornicima uputio Korovljev.

M. Malbaški